Marić: Svesrpski sabor – pokušaj prikrivanja mnogih problema koji muče Dodika i Vučića

Vijesti 10. jun 202417:12 > 20:41 2 komentara

Politička analitičarka Ivana Marić komentarisala je za N1 brojne aktuelne teme, od (ne)funkiconisanja državne koalicije u BiH do poruka sa Svesrpskog sabora u Beogradu.

Na početku je istaknula da je vladajuća koalicija u zastoju, ali sve dok se sastaju, to nam daje nadu da će možda nekad i donijeti neki zakon.

“Upali smo u zonu oluje, izrešetani smo od različitih rezolucija, sabora i svega ostalog. Ono od čega niko ništa ne dobiva i gubi, političari dobivaju, a građani gube. Krenuli smo od Evropske unije, onda su nam su se ispriječile razne beskorisne političke teme. U zadnje vrijeme nismo imali nikakvu vijest konkretnu koja je odnijela nešto za građane”, navela je Marić.

Ipak, ističe, do sada vladajuće koalicije nisu imali problem da se dogovore oko podjele novca, razvlače ali dogovore se.

“Sad je nadmudrivanje sa Dodikom, jer uvijek je on kao problematično dijete pa bude – pustite, dajte što on traži. Ovaj put ne daju. Vidjeli smo da sad ne žele da popuste i da su imali trzavice s Dodikom, jer ne žele da mu daju ono što on hoće. Bez obzira na sva požurivanja od Međunarodne zajednice ipak pokloniti nekome 50 ili 100 miliona jer vas požuruju, mislim da nije uredu“, smatra Marić.

Pomoć opozicije

Ako ne dođe do prekompozicije vlasti, mišljenja je, mogle bi se određeni zakoni izglasati uz pomoć opozicije.

“Moguće da se i promijeni vlast, pa da dobijemo malo konstruktivniju vlast, jer vidimo šta rade sada ministri SNSD-a, da koriste svaku priliku za bojkot. To bi malo olakšalo i relaksiralo situaciju, po pitanju ucjena koje radi SNSD i Dodik”, navodi naša sugovornica.

O Svesrpskom saboru, kaže da je to pokušaj prikrivanja mnogih problema koji muče Dodika i Vučića. Mišljenja je da od toga nema ništa, posebno od toga kako je najavljivano.

“Ovo je samo jedna od njihovih farsi. Sjetimo se obilježavanja Oluje, da bi se sastajali i bili bi to neki svesrpski skupovi, da bi prikrili takve informacije, ovaj put je isto tako ovo je odgovor na Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, odgovor na eventualni prijem Kosova u Vijeće Evrope itd. Dobro je da se ni u jednoj riječi ne spominje razdruživanje, niti zadiranje u teritorijalni integritet BiH”, zaključila je Marić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare