Marin Vukoja preuzeo dužnost, izabrana i predsjednica Ustavnog suda BiH

Vijesti 31. maj 202413:04 0 komentara
N1

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 30. maja 2024. godine održao 144. plenarnu sjednicu na kojoj je razmatrao i odlučivao o veoma značajnim pitanjima u vezi s daljnjim funkcioniranjem Ustavnog suda, među čime je i izbor novog predsjednika i potpredsjednika.

Ustavni sud izabrao je novog predsjednika i potpredsjednike budući da je mandat sadašnje predsjednice Ustavnog suda Valerije Galić i potpredsjednika Ustavnog suda (Mirsada Ćemana i Helen Keller) okončan.

Ustavni sud BiH donio privremenu mjeru “u slučaju Vareš i Jahorina”

Za novu predsjednicu Ustavnog suda izabrana je Seada Palavrić, čiji mandat počinje 1. juna 2024. godine. Za potpredsjednike Ustavnog suda izabrane su Valerija Galić i Angelika Nußberger, čiji mandat počinje 1. juna 2024. godine.

U skladu sa članom 82. Pravila Ustavnog suda, na današnjoj plenarnoj sjednici novoizabrani sudija Ustavnog suda Marin Vukoja je dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ko je Marin Vukoja, novi sudija Ustavnog suda BiH?

Kako bi omogućio daljnje nesmetano funkcioniranje Ustavnog suda, Ustavni sud je također usvojio i Odluku o dopuni Pravila Ustavnog suda BiH.

Novom odlukom definisano je da ukoliko nadležni organi, entitetske skupštine, ne izaberu sudiju do dana prestanka mandata sudije zbog starosne dobi, taj sudija će vršiti sudijsku dužnost sve dok nadležno organ ne izabere novog sudiju i dok novoizabrani sudija ne preuzme dužnost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!