Marinković Lepić predsjedavajuća, Gabela i Bošković zamjenici

Vijesti 01. dec 202217:50 0 komentara
F.Z./N1

Na konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine za predsjedavajuću ovog doma izabrana je Mirjana Marinković Lepić (Naša stranka), a za poziciju dopredsjedavajućih Edina Gabela (SBiH) i Mladen Bošković (HDZ BiH), javila je reporterka N1.

Tokom rasprave ranije Adnan Efendić uime Kluba zastunika SDA je rekao da je poželjno implementirati izborne rezultete, ali da pri tome treba imati na umu da je taj parlament dvodomni i da izborna volja građana u konkretnom slučaju još nije impementirana kada je riječ o Domu naroda jer još nisu izabrani delegati tog doma. Podsjetio je da danas i sutra zasjeda Ustavni sud po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, te da cijeni da bi se trebala sačekati odluka suda.

Dodao je da zabrinjava da u rukovodstvo ovog doma nije predložen niko iz bošnjačkog naroda, te da je preuranjeno i da treba sačekati da Ustavni sud da svoje mišljenje, te da se izvrši izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH. Naveo je da bi tek tada mogli ići u implementaciju izborne volje, odnosno izbor rukovodstva Predstavničkog doma.

Podsjećamo, Mirjana Marinković Lepić danas je postala prva žena na mjestu predsjedavajuće u historiji Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Biografija

Marinković Lepić diplomirana je pravnica s doktoratom iz oblasti žurnalistike. Autorica je knjige “Uloga masovnih medija u afirmaciji ljudskih prava u Bosni i Hercegovini” te više naučnih i stručnih radova iz oblasti odnosa sa javnošću i ljudskih prava.

Radnu karijeru je započela u Pivari Tuzla, gdje je 20 godina radila kao šefica Sektora za pravne poslove i sekretarka dioničkog društva. Karijeru je nastavila u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, gdje izdvaja rad u Ustanovi socijalne zaštite u Tuzli na čijem je čelu bila. Radila je i kao pomoćnica ministra finansija TK za pravne poslove.

Posljednje četiri godine bila je poslanica Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U tom mandatu bila je jedna od pet najaktivnijih poslanika/ca. Njen politički rad obilježen je borbom za ljudska prava, posebno prava žena te prava manjinskih i ranjivih skupina. Racionalno i zakonito korištenje javnog novca, ukidanje privilegija izabranim i imenovanim zvaničnicima, borba protiv korupcije, ali i pokušaja bilo kakve razgradnje države Bosne I Hercegovine su, takođe, bili aspekti njenog političkog rada. Bila je članica Komisije za finansije i budžet, Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBIH, Komisije za ljudska prava, te članica ad hoc Istražne komisije za ispitivanje stanja u pravosuđu.

Članica je Predsjedništva i Glavnog odbora te predsjednica Odbora za Statut Naše stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!