Marinković-Lepić zakazala vanrednu sjednicu, na dnevnom redu nova Vlada FBiH

Vijesti 05. apr 202314:28 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara uputila je danas Informaciju o imenovanju Vlade FBiH Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Odmah nakon toga, uslijedila je odluka predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, Mirjane Marinković-Lepić.

Ona je sazvala 5. vanrednu sjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH za sutra sa početkom u 14 sati.

Sjednica će biti održana u amfiteatru Parlamenta FBiH i ima samo jednu tačku dnevnog reda.

Podsjetimo, sutra ističe krajnji rok za formiranje Vlade Federacije BiH.

N1 je danas objavio informaciju Lidije Bradare. Između ostalog, ona je navela kako je tražila saglasnost oba potpredsjednika.

“Na navedenu Odluku sam zatražila saglasnost oba dopredsjednika Federacije BiH, te Vam dostavljam Saglasnost dopredsjednika Federacije BiH Igora Stojanovića od 4. aprila 2023. godine, i akt dopredsjednika Federacije BiH Refika Lende od 3. aprila 2023. godine, kojim odbija dati saglasnost na imenovanje Vlade Federacije BiH”, navodi se u dopisu koje je Bradara uputila predsjedavajućoj Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirjani Marinković Lepić.

Bradara uputila odluku o imenovanju Vlade FBiH: Lendinog potpisa nema

Od ranije je poznat stav Refika Lende (SDA) da neće dati saglasnost te da nije podržao predloženi saziv Vlade FBiH.

Također, na konferenciji za medije Admir Čavalić danas je kazao je danas kako će ovaj Dom u četvrtak zasjedati kako bi se ispoštovao ustavom zagarantovani rok, koji ističe sutra, ali i da se neće glasati o novoj Vladi FBiH.

Čavalić: Sutra rasprava, ali ne i glasanje o novoj Vladi FBiH

“Sutra možemo raspravljati samo o informaciji što smo dobili od predsjednice. Ona ima mandat da daje odluku, a potpredsjednici daju saglasnost. Očigledno nije bilo saglasnosti. Do sada nismo imali proklizavanje u Zastupničkom domu. Malo je bilo dezinformacija da će se navodno sutra glasati. Sjednica se sutra organizuje da bi se ispoštovao ustavom zagarantovani rok, da imamo tu sjednicu. Međutim kako stvari sada stoje Lendo nije potpisao, a mi ćemo sutra samo raspravljati o informaciji”, zaključio je zastupnik SBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!