Markovina: Hrvati problem sa Bošnjacima “rješavaju” tako što ih iritiraju

Vijesti 23. dec 202117:28 > 18:14 5 komentara
Dragan Markovina
Dragan Markovina (N1)

Historičar i novinar Dragan Markovina ocijenio je kako lider HDZ-a BiH Dragan Čović provodi suludu politiku sa kojom pokušava riješiti problem sa Bošnjacima u Federaciji BiH. Pojasnio je da Hrvati u BiH, ako žele dogovor, ne trebaju raditi stvari koje iritiraju Bošnjake, te je dodao kako HDZ ima koaliciju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom, a ustvari trebali bi imati problem zbog odnosa prema Hrvatima u RS. Na kraju je istakao kako Hrvatska ne pomaže bh. Hrvatima jer je "sve uradila da ih više nema u Bosni i Hercegovini".

Orbanova izjava u vezi sa muslimanima u BiH izazvala je mnogo reakcije. Kako vi shvatate ovu poruku premijera Mađarske?

Mađarski premijer je jedan od najopasnijih lidera u EU. To je čovjek koji je javno rekao da se zalaže za koncept u kojem manjine ne mogu biti prisutne u vlasti. On sanja veliku Mađarsku i za svoju neke ideje našao je sagovornike u Janezu Janši i Aleksandru Vučiću, a očito sada i u Miloradu Dodiku. Ova izjava je uvredljiva i ona ide na liniji ovog islamofobnog sentimenta koji se širi Evropom. EU je mnogo krivlja od Orbana jer je davno morala pod svaku cijenu bivše zemlje Jugoslavije uvući u Uniju i onda bi mi riješili mnogo tih stvari. Sada kako se to nije uradili otvaramo prostor za radikalnu desnicu.

U bh. javnosti se špekuliše kako je evropski komesar za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi tokom posjete BiH sa Miloradom Dodikom dogovorio održavanje Posebne sjednice NSRS o vraćanju prenesenih nadležnosti. Vjerujete li da zvanična Evropa govori jedno, a radi drugo u BiH?

Ne znam više šta je to zvanična EU? Mislim da to više ne postoji. Merkle se povukla. Imamo novu konstalaciju snaga. Macron je konačno shvatio, Francuska je insistirala na suspendovanju procesa proširenja, šta je učinjeno. Svaka poltička opcija u EU zagovara nešto svoje. Istina je da su EU i SAD pokušale način nekakav kompromis koji je najviše išao na ruku HDZ-u. Ali to je sve skupa jalovo. Ne mislim da EU ima jedinstvenu politiku prema BiH.

https://www.youtube.com/watch?v=3uFdgAC049I&ab_channel=N1

Nekako je zahvaljujući ovom političkom problemu, u drugi plan pao onaj sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koji ne posustaje sa teškim riječima na račun BiH. Kako objašnjavate njegov retorički zaokret u posljednih godinu dana?

Ne bih rekao da je on toliko radikalno zaokrenuo. Zagrebački aerodrom se zove po Franji Tuđmanu i to na prijedlog Milanovića, koji je tada bio predsjednik SDP-a. On je uvjereni tuđmanofil. Započeo je diplomatsku karijeru u Tuđmanovoj diplomaciji. On se sada samo riješio odgovornosti prema SDP-u, stranci koju je nekada vodio. Uvjereni je tuđmanovac. On da tako kažem – “razumije” problem Hrvata u BiH, ali ga to nije zanimala kad je bio premijer RH. Isto o Izbornom zakonu misli i Plenković, ali postoji neki diplomatski, pristojan riječnik. Ponašanje visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske na način da tretiraju Bosnu i Hercegovinu kao neravnopravnu zemlju izaziva reakciju u Sarajevu. I zbog toga će teže biti doći do kompromisa između Bošnjaka i Hrvata.

Kakav je odnos službenog Zagreba prema bh. Hrvatima?

Politika Hrvatske je dvosjekli mač. S jedne strane pomažu i finansiraju razne kulturne institucije, ali druga je stvar što u političkom smislu daju kontraproduktivnu podršku Hrvatima u BiH. Hrvatska je Hrvate u BiH uvukla u projekt “Herceg-Bosne” i dovela je do toga da ratuju sa susjedima, Bošnjacima. S tim se nikada nije raskrstilo. Problematično je i što je Hrvatska svoje dokumente dala Hrvatima u BiH i na taj način ona ih je dovela u tu zemlju. A onda su oni zahvaljujući hrvatskim putovnicama nastavili dalje prema Irskoj… Smješna je priča da se Hrvatska brine o Hrvatima u BiH, a napravila je sve da ih odvede odavde.

Kao rješenje krize u BiH pominje se ovih dana donošenje zakona o negiranju genocida u Parlamentu. Vjerujete li da će biti dovoljno ruku za takav zakon, s obzirom na poruke iz RS, ali i HNS BiH?

Svi znamo šta se desilo u Srebrenici. Iako su svi radili zločine, krivica se ne smije izjednačavti. Nijedna stranka u RS nije spremna priznati da je u Srebrenici počinjen genocid, iako je to rekao i Dodik dok je bio miljenik Amerikanaca. Među Hrvatima nema nikoga ko misli da u Srebrenici nije bio genocid, ali iz nekih suludih računica Čoviće ne želi tako glasati. Imate problem sa Bošnjacima, a rješavate ga tako što ih iritirate. I radite u koalicija sa Dodikom sa kojim bi realno trebali imati problem jer je vrlo malo Hrvata ostalo u RS. Neće vam dogovor sa Dodikom riješiti problem sa Bošnjacima. Ovo je suludo i racionalno uopšte ne razumijem takav stav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare