Marš mira, 20. po redu: Učesnici iz svih dijelova svijeta pristižu u Nezuk (FOTO)

Vijesti 07. jul 202417:45 0 komentara
F.Z./N1

U Nezuk kod Sapne stižu učesnici ovogodišnjeg "Marša mira", pješačkog pohoda u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini u ljeto 1995. godine.

Predsjednik Podobora za “Marš mira“ Suljo Čakanović, ranije je kazao da je trasa pješačkog pohoda u potpunosti pripremljena i bezbjedna.

“Ovo je 20. godišnjica od prvog Marša mira i glavna poruka je poruka mira s ciljem odavanja počasti nevino ubijenim žrtvama genocida iz jula 1995. godine. Logistička podrška je na visini svog zadatka sa Oružanim snagama BiH, kao i Federalnom upravom Civilne zaštite te Crvenim križom te zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog i Kantona Sarajevo. Marš mira Žepa – Potočari će krenuti 9. jula i svi zajedno 10. jula ćemo ući u mezarje Memorijalnog centra Potočari“, kazao je Čakanović.

F.Z./N1

Ovogodišnji Marš mira, kako je istakao, bit će održan s velikim brojem mladih učesnika.

“Učesnici Marša mira su i srednjoškolci trećeg i četvrtog razreda iz Sarajeva u organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS. Na maršu će biti mnogo mladih što nam daje nadu da će oni nastaviti sa aktivnostima Marša mira. Veliki broj naših građana organizuju Marš mira u Evropi i svijetu gdje žive. Imam informaciju da se to dogodilo u Londonu i Parizu, a i mnogim drugim gradovima”, kaže Čakanović.

F.Z./N1

Prema njegovim riječima, moto-maraton, biciklistički maraton i ultra maraton su također spremni za dolazak u Potočare 10. jula.

Kao i prethodnih godina, za učesnike Marša mira biće održani historijski časovi na određenim lokacijama. Ove godine historijski čas će biti održan na dijelu Kamenjačka Bukva.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Učesnici marša će se u narednim danima kretati trasom kojom su Srebreničani u ljeto 1995. godine pokušavali doći do slobodne teritorije – Tuzla ili Kladanj.

F.Z./N1

Učesnici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara

“Marš mira” uvršten je u program obilježavanja godišnjice genocida 2005. godine i broj učesnika se povećavao svake godine.

​​​​​”Marš mira” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara.

Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjenih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša mira” dnevno su pješačili oko 30 kilometara i na određenim mjestima staza je izuzetno naporna, nepristupačna i zahtijevala je solidnu fizičku spremnost učesnika.

F.Z./N1

Kolonu “Marša mira” svake godine predvode veterani koji su uspjeli preživjeti put smrti i genocid iz jula 1995. godine.

Učesnici “Marša mira” nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica na lokalitetima kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

U Srebrenici će 11. jula biti ukopano još 14 žrtava genocida.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!