Martinović: Nadam se da ćemo danas dostaviti imena kandidata za rukovodstvo FBiH

Vijesti 17. jan 202314:36 0 komentara
N1

Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj konstituirajućoj sjednici preuzeli su mandate i položili zakletvu. Delegat Tomislav Martinović (HDZ BiH) pojasnio je dodatne današnje obaveze ovog doma.

Danas su, naime, verificirani mandati za 79 delegata, osim za jednog koji je bio opravdano odsutan.

Delegati Doma naroda Parlamenta FBiH položili zakletvu (VIDEO)

Na pauzi koja je još u toku trebali bi se konstituirati klubovi naroda, ali dobiti i imena za rukovodstvo doma.

Danas je potrebno izvršiti i nominaciju za predsjednika i potpredsjednike FBiH, za šta se Martinović nada da će danas moći proslijediti Centralnoj izbornoj komisiji.

Također, danas bi se trebali predložiti i kandidati iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda za delegate u Dom naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, nakon čega će CIK-u biti potrebno određeno vrijeme za provjere. Kako kaže Martinović, očekivanja su da će taj proces biti gotov do 26.1., nakon čega bi uslijedio nastavak današnje sjednice federalnog doma 27.januara., čime bi federalni delegati završili svoj dio posla po ovom pitanju.

Istog datuma planira se i vanredna sjednica ovog doma kako bi se raspravljalo o Prijedlogu budžeta za 2023. godinu, finansijskim planovima Službe za zapošljavanje FBiH, FERK-a i Zavoda za zapošljavanje FBiH.

Martinović podsjeća da je parlamentarcima Prijedlog budžeta za 2023. upućen 31.12.

“Bilo bi pametnije da smo ga imali ranije, opet se mora raditi na vrat na nos”, naveo je, podsjećajući da ako zastupnički dom ne obavi svoj dio posla, preostaje samo donijeti odluku o privremenom finansiranju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!