Mavrak za N1: Ovi koji su najavili gutanje žaba, na kraju će morati progutati slona

Vijesti 14. maj 202416:49 0 komentara

Novinar agencije Hina Ranko Mavrak danas je za N1 komentarisao političku situaciju u BiH i odnose u vladajućoj koaliciji nakon jučerašnjeg sastanka lidera u Sarajevu.

Na pitanje da li su političari svjesni kakve posljedice ostavljaju po bh. građane svojim djelovanjem, Mavrak je kazao:

Neko jeste svjestan, neko nije. Čini se da se može zaključiti nakon sastanka čelnika političkih stranaka. Da su svjesni, ne bi doljevali ulje na vatru. U biti ništa se nije pomaklo, stoje tu ispred crvenih linija koje su sami povukli. Meni se čini da svi žele dio finansijskog kolača. Treba usvojiti državni proračun što bi teorijski otvorilo vrata za dalje. U ovome trenutku zabrinjavajuće je to što nakon kratkog perioda optimizma, vratila se faza stagnacije i otvorenih sukoba koji su dodatno pojačani ovom retorikom“.

Kako je dodao Mavrak, nije potrebno izmišljati toplu vodu.

Konkretne zadaće su odavno definisane, one su tu, ne treba izmišljati toplu vodu. Glavno je pitanje šta se čeka. Imamo novi segment na kojeg je upozorio Čović, izbori za EP, potom slijedi proces uspostave novih tijela vlasti u EU. Prije jeseni nije izgledno očekivati ništa konkretno kada je u pitanju odnos EU prema BiH. To opet nije razlog da se ovdje odgađaju poslovi koji su neminovni“.

“Schmidt neće biti promatrač kao Inzko”

Jedan segment da je riješen, danas ne bismo pričali o ovome, kazao je Mavrak.

“Ja bih rekao da ovdje nije bilo neke prevare, jedino što je razočaravajuće da nisu bili u stanju slijediti obećanja koja je dala koalicija koja je bila na vlasti. Ima tu jedan segment koji je vrlo važan, to da su riješili, mi danas ne bismo razgovarali o tome. Kada su napravili koaliciju, dogovor je bio da se u roku od šest mjeseci usvoji Izborni zakon, ali ono što opterećuje političku pozadinu u BiH, a to je način izbora člana Predsjedništva. To je prvi rok koji su sami probili. Mislim da je propuštena prilika koja bi znatno relaksirala odnose u BiH. Kada je taj rok probijen, onda se otvorila Pandorina kutija. Svi su se počeli ponašati u smislu “bitno je da mi dobijemo šta želimo””.

“Mnogi su mislili da će Schmidt biti promatrač kao Inzko, jer nisu shvatili njegova upozorenja sa početka ozbiljno a to je da će djelovati”, dodao je Mavrak.

Kada je riječ o najavama određenih političara o “gutanju žaba”, Mavrak je kazao:

Ovi koji su najavili gutanje žaba na kraju će morati progutati slona. Potkopavaju svoj politički autoritet. Šta god danas zaprijete lideri vladajuće koalicije svojim partnerima kao neku vrstu osvete, to će biti shvaćeno kao prazna prijetnja“.

“U rezoluciji se navodi da nema kolektivne odgovornosti, ako amandmani Crne Gore uđu u tekst onda zadnji argument kojim lažnu Vučić i Dodik manipuliraju, pada u vodu. Kada bude usvojena, to ne može proizvesti posljedice kojima Dodik prijeti da ništa neće biti isto. Biće isto u smislu da se opet prijeti prepjevima iz prošlosti, ali u BiH ništa suštinski se neće promijeniti jer Rezolucija neće proglasiti nikog kolektivno krivim, ona traži da se oda počast žrtvama genocida. Na tome treba da se završi i stavi tačka”, dodao je Mavrak o rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!