Mazalica o Dodikovim vrijeđanjima: Moguće da bi odgovarao pred novim zakonom

Vijesti 21. mar 202318:10 2 komentara

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske, komentarišući Nacrt izmjena Krivičnog zakonika RS kazao je da bi se, u slučaju da prođe ovaj Zakon, i predsjednik njegove stranke Milorad Dodik mogao naći na njegovom udaru. "Što se tiče pojedinih izjava (Milorada Dodika, op.a.) moguće da bi bio odgovoran pred ovim zakonom, ali to samo govori da je spreman i sebe ograničiti", poručio je Mazalica.

Kako je tekla rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske?

Rasprava je tekla odmjereno i sa dosta pravnih argumenata. Imali smo poslanika opozicije koji su iznosili opravdane dileme. Dobro je što je u ovakvom tonu protekla rasprava. Mogli bi dobiti dosta dobar rezultat.

Šta to znači?

Govorim o mnogim dobrim prijedlozima i sugestijama koje će ministarstvo moći razmotriti i najbolje od toga uvrstiti u prijedlog zakona.

Zašto toliko insistirate na tome da kleveta bude opet u Krivičnom zakonu iako se buni medijska zajednica, međunarodne organizacije i kad se na koncu kleveta tretira u građanskoj parnici? Na temelju čega ste vi procijenili da je neophodan, postoje li neke studije?

Stiče se utisak da je nekom bio za cilj da sredi taj medijski prostor. To nije jedina izmjena Zakona kada govorimo o kleveti i uvredi. Ovdje se također tretira i neovlašteno snimanje i bez saglasnosti prikazivanje. Radi se o jednom setu krivičnih djela koje se odnose na povredu dostojanstva. Kod klevete koju imamo u građanskoj parnici može se tražiti nadoknada šteta, a kad je krivično djelo ta kazna se ne plaća oštećenoj osobi, ona se plaća na račun javnih prihoda. Kleveta u građanskoj parnici nije dala rezultat jer su ljudi izbjegavali kazne na razne načine i taj zakon nije uspio srediti javni prostor. U mnogim zemljama EU je na snazi sličan zakon.

Je li ovo borba protiv klevete ili istine?

Ovo je borba za istinu. Istina se treba vratiti kao najveća vrijednost. Upravo sada imamo situaciju gdje svako može iznijeti laži i dezinformacije i da nema nikakve odgovornosti. Pod udarom zakona bit će samo onaj koji svjesno iznosi laži da bi drugom nanio štetu.

Ko će to bolje dokazati – novinari ili političari?

Mi ne biramo sudije i tužioce. Mi već 20 godina to ne radimo. Pravosuđe je nezavisno. Ne može nam argument protiv ovog zakona biti kakve su nam sudije i tužioci.

Je li Dodik prvi kandidat za tužbu s obzirom na rječnik koji koristi, uvrede, poniženja, neistine? Novinare naziva spodobama…

On nije rekao za novinare da su spodobe, to je izvučen dio iz izjave. Ako sudije budu sudile i procijene da je Dodik vrijeđao onda će sudija, kojeg Dodik ne bira, vjerovatno će presuditi Dodiku i izreći mu neku kaznu.

Da li je spreman prestati sa svojom, da tako kažemo, tradicionalnom retorikom?

Što se tiče “tradicionalne retorike” Dodik je čovjek koji najviše govori snagom argumenata. Što se tiče pojedinih izjava moguće da bi bio odgovoran pred ovim zakonom, ali to samo govori da je spreman i sebe ograničiti. On zagovara dekontaminaciju javnog prostora i da se afirmiše ono što je najvažnije, a to je istina. Dodika i članove njegove porodice ne zabrinjava što se spominju u javnosti, njima smeta što se spominju netačne informacije. Iskreno i meni ne leži kad neko o meni govori lažne informacije, i ako ja iznesem protuargumente, nastavi se sa iznošenjem tih laži. Znači ide se da se nanese šteta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare