Mediji u Srbiji pisali o odmaralištu u BiH: Ovo je najveći bazen na Balkanu i pravi raj na zemlji

Vijesti 28. aug 202422:09 0 komentara
Nova.rs

Najveći bazen na Balkanu, a i u Evropi je počeo da se gradi početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka. Površina je 16.000 metara kvadratnih, a voda u bazen dolazi iz rijeke Sutjeske i cirkuliše po principu preliva.

Nenad Blagojević, autor sajta „Priče sa dušom“ ovako je opisao najveći bazen na Balkanu. Njegove utiske prenijela je Nova.rs.

“Dok sam se šetao Sutjeskom, najstarijim nacionalnim parkom u Bosni i Hercegovini, pored svih izuzetno značajnih lokaliteta u ovom mjestu, pažnju mi je privukao i jedan ogroman bazen.

Prva „stanica“ tokom moje posete Tjentištu bio je Spomen-kompleks čuvene Bitke na Sutjesci koji su osmislili najeminentniji umetnici bivše Jugoslavije. Tu se nalaze: spomenik autora Miodraga Živkovića, Muzej Bitke na Sutjesci i Spomen-kuća arhitekte Ranka Radovića oslikana freskama slavnog slikara Krsta Hegedušića.

Smještaj je lako naći, jer je na području Foče registrovan 21 kamp, uglavnom na obalama rijeka i sa kapacitetom od oko 1.300 ležajeva.

Jedan od najvećih bazena na Balkanu, a i u Evropi počeo je da se gradi početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, u isto vrijeme kada i drugi objekti Sportsko-rekreativnog centra u Tjentištu.

To je bilo u sklopu omladinske radne akcija ORA Sutjeska, koja je nekoliko godina okupljala omladince iz svih krajeva bivše Jugoslavije.

Površina bazena je 16.000 m2, a voda u bazen dolazi iz rijeke Sutjeske i cirkuliše na principu preliva.

Njen prirodni fenomen je da uvijek huči. Sutjeska je lijeva pritoka Drine, najvećim dijelom protiče kroz istoimeni nacionalni park i duga je 36 km.

Kako sam saznao u Turističkoj organizaciji opštine Foča ovaj bazen je od njegovog postojanja omiljeno kupalište Fočaka, gostiju Nacionalnog parka Sutjeska i posjetilaca u tranzitu.

Skoro sva dešavanja na Tjentištu vezana za organizaciju OK festa, jednog od najpoznatijih muzičkih festivala u regionu, odvija se upravo na području Omladinskog sportsko-rekreativnog centra u Tjeništu, u kojem bazen po svojoj atrakciji i privlačnosti ima posebno mjesto.

Imajte u vidu da voda stiže direktno iz rijeke i da nema zagrijavanja, odnosno da je ugođaj plivanja u ovom bazenu kao da ste u rijeci.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!