Medijska zajednica slamku spasa od kriminalizacije klevete traži u Ustavnom sudu RS

Vijesti 19. sep 202314:45 0 komentara
N1

Inicijativu za ocjenu ustavnosti odredaba Krivičnog zakonika Republike Srpske koje se odnose na kriminalizaciju klevete u Banjaluci su entitetskom Ustavnom sudu podnijeli advokati i predstavnici medijske zajednice.

“Vjerujemo da će sudije imati više sluha i odbraniti Ustav Republike Srpske kojeg su poslanici u Narodnoj skupštini grubo ranili podizanjem ruke za ovakav Krivični zakonik”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

On je podsjetio da je u prethodnih više od šest mjeseci medijska zajednica govorila o tome zbog čega nije dobra odluka vlasti da kriminalizuje klevetu.

“U inicijativi je navedeno koje su to povrede odredaba Ustava Republike Srpske učinjenje ovim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i mi smo pokušali da na što detaljniji način objasnimo zašto su ovakve izmjene i dopune protivne Ustavu Republike Srpske i pokušali smo da ukažemo na kontekst, ondosno na pravni sistem u kojem se donose ovakve izmjene i dopune”, rekao je advokat Aleksandar Jokić ističući da ovakve odredbe Krivičnog zakonika predstavljaju kršenje elementarnih ljudskih prava, prije svega prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

On je istakao kako se nada da će Ustavni sud stati u zaštitu građana od vlasti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!