Medijska zajednica u RS strahuje od ukidanja slobode govora

Vijesti 08. feb 202310:48 0 komentara
N1

Nakon 20 godina Bosna i Hercegovina bi i formalno mogla krenuti stramputicom. Zbog najava Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske, dio medijske zajednice u ovom entitetu strahuje od ukidanja slobode govora. U najavljenoj borbi protiv laži, Dodik planira kriminalizovani klevetu, uvesti je u Krivični zakon i donijeti zakone o sprečavanju širenja lažnih vijesti i jezika mržnje.

Za 20 godina karijere, “samo” jedna tužba za klevetu i susret sa tumačenjem novinarstva koje provodi domaće pravosuđe.

“Koliko god sam ušla u sudnicu ubijeđena da ću dobiti taj slučaj, po izlasku sam bila prilično skeptična upravo iz te bojazni da možda sudija ne razumije najbolje kako mediji funkcionišu, posebno u današnje vrijeme”, kazala je Brankica Spasenić, novinarka Monda i Faktora.

Iskustvo sa suda Brankicu Spasenić uči da sudije u predmetima protiv novinara postupaju uglavnom nezainteresovano, ispitujući ih o opštim stvarima profesije. Baš zbog toga katastrofalnim smatra pooštravanje postojećih zakona i dodatno ograničenje slobode govora. A takvim, veliki dio medijske zajednice, ocjenjuje najave Milorada Dodika koje je iznio prvo na svom tviteru, a onda i u svečanom govoru.

“Uvešćemo zakon o lažima i klevetama i šta bude trebalo. Oniće biti dovoljno rigorozni da svakoga.. Nije problem da govorite istinu i to svakome treba omogućiti, ali ova količina laži, ova količina podmetanja i izmišljanja u javnom prostoru je totalno zgadila i mentalno opteretila značajan dio stanovništva”, kazao je 15. novembra prošle godine Milorad Dodik, predsjednik RS.

Već tri mjeseca od prvobitne najave ne dešava se ništa, a ni resorni ministar o svemu ne zna mnogo osim izbora riječi.

“Zakon protiv laži? – Neadekvatan ternim apsolutno. – Pa tako je rekao gospodin Dodik. – Nisam upoznat sa tim terminom. – A zakon protiv klevete? – Takođe zakon protiv klevete ne postoji na način zakona protiv klevete, mi imamo Zakon o zaštiti od klevete i mnoga je razlika, zakon protiv klevete – takođe vam termin nije adekvatan. – Da, ali je plan da se kazne pooštre u kojoj fazi su ti planovi sada? – Nisam upoznat. – A je li tačno da se o tim planovima pregovara u vaninstitucionalnim drugovima? – Nisam upoznat”, dodao je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Da se nešto u tišini i “iza brda valja”, tvrdi esnaf koji se zbog toga okupio u Banjaluci. Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kaže, ministar mu je u razgovoru potvrdio da se na zakonima radi.

“Što mislimo da je posebno zabrinjavajuće jer to ne rade ljudi u ministarstvima. Medijska zajednica još nije zvanično obavještena niti ima uvid u tekst tog nacrta ili što će biti vjerovatnije prijedloga zakona s obzirom na to da je predsjednik Dodik rekao da će to ići po hitnom postupku”, naglasio je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banjaluka.

Što je također razlog za strah od mogućnosti da se sve uradi “preko koljena”. Na sudovima je već sada oko 300 aktivnih slučajeva protiv novinara. U 70% iza sudskih postupaka stoje političari.

“Mi sad imamo problem da se kroz našu pravosudnu praksu u slučajevima klevete krši praksa Evopskog suda za ljudska prava. U kontekstu da novinar mora dokazivati da nije počinio klevetu, a ne kako piše u zakonu da onaj koji tuži novinara mora dokazati da je počinjena kleveta”, smatra Borka Rudić iz Udruženja “BH novinari”.

“Prijedlog i najava ovakvog zakona zaista nije praćenje nekakvog evropskog puta. Dapače nakon što je Evropska komisija predložila direktivu i preporuke o slepu, ovo ovdje je potpuno suprotan smijer od nekakve evropske intencije”, dodala je Maja Sever, predsjednica Evropske federacije novinara.

Jer smjer koji najavljuju domaći političari znači kriminalizaciju klevete i zatvor za novinare kojima se dokaže.

U kontekstu evropskog zakonodavstva važno je reći da je i Savjet Evrope kroz dvije deklaracije saopštio stav da nije u skladu sa ljudskim pravima i slobodom govora da kleveta bude u okviru krivičnog zakonodavstva pa je preporučio zemljama Evrope da dekriminalizuju klevetu.

Suprotno od tih preporuka, u Bosni i Hercegovini bi 20 godina nakon ukidanja klevete u krivičnim zakonima, ona mogla biti vraćena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!