Međunarodna obaveza: FBiH će dobiti Registar pedofila

Vijesti 21. dec 202322:15 0 komentara
N1

Nakon četiri godine parlamentarne procedure FBiH bi trebala dobiti Registar pedofila. To je i međunarodna obaveza. Registar će biti trajan i tajan, a pristup će imati MUP i Ministarstvo pravde.

Početak dana nije obećavao. Nastavak četvrte redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH kasnio je 40 minuta zbog kvara u sistemu, kako je to obrazloženo.

Pa onda još 40 minuta pauze, dvostruko duže nego što je planirano. Ipak, broj četiri je izgleda danas bio srećan. Nakon četiri godine parlamentarne procedure, FBiH bi konačno trebalo da dobije Registar osoba pravosnažno osuđenih. Posebno su ponosni njegovi predlagači.

“U prethodnom periodu bilo je jako puno pitanja zašto ovaj zakon nije donijet na državnom nivou? Nije donijet zato što ova krivična djela koja ovaj zakon tretira, su u nadležnosti entiteta. Ovaj zakon postoji u Republici Srpskoj, u Federaciji Bosne i Hercegovine ne postoji. Zbog toga što Zakon ne postoji ovdje, došlo je do prelijevanja prestupnika”, kaže Lana Prlić, poslanik SDP-a BiH.

Ovoga puta ujedinjeni I vlast I opozicija, pa su prijedlog usvojili jednoglasno. Ipak, s ovom namjerom prilično se zakasnilo.

“To što je uradila kolegica Lana Prlić je jedan mali njen doprinos rješavanju ovog problema u društvu. Mi možemo da žalimo što to pravovremeno nisu završile pravosudne institucije”, rekao je Salko Zildžić, poslanik SDA.

“Nemamo, ne samo ovaj registar, nego drugih važnih registara ni smjernica za ispravne politike. Dakle, pozdravljam svakako I smatram da je ovo davno trebalo da bude doneseno”, kaže Alma Kratina, poslanik DF-a.

U praksi, to znači da će registar, između ostalog, obuhvatiti identifikacione podatke počinilaca. Svakako, ako ovaj zakon dobije zeleno svjetlo Doma naroda.

“Zakon je dobro urađen, čestitke kolegama koje su to uputile. Ministarstvo pravde preuzeće nadležnosti iz tog zakona. Naravno, pitanje je implementacije tog zakona, da ne bude samo mrtvo slovo na papiru”, kaže Admir Čavalić, samostalni poslanik.

Podaci iz registra mogu se, osim pravosudnim i bezbjednosnim institucijama, ustupati i organizacijama, ustanovama, institucijama i udruženjima koji ostvaruju neposredan kontakt s djecom.

“Nismo imali ništa protiv da je i prije došlo do ovakvog rješenja. Međutim, kako se kaže u narodu – bolje ikad nego nikad”, rekao je Mirsad Čamdžić, poslanik Naše stranke.

Ako zakon stupi na snagu, praksa vraćanja osuđenih pedofila na mjesta u čijoj su neposrednoj blizini djeca, otići će u prošlost. A praksa je poražavajuća, jer se 70% njih nakon odslužene kazne, upravo i vraćalo na radna mjesta, u čijem je djelokrugu rad sa djecom i omladinom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!