Međunarodne organizacije upozoravaju na opasnost kriminalizacije klevete u RS-u

Vijesti 25. jan 202313:50 1 komentar
N1

Evropska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) su upozorile na opasnost od kriminalizacije klevete i traže od Evropske komisije i Vijeća Evrope da pozovu bh. entiteta Vladu Republike Srpske i njenog predsjednika Milorada Dodika da povuku prijedlog.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je da se kleveta i uvreda ponovo uvedu kao “krivična djela” u Krivični zakon RS. Udruženje BH novinari je ranije upozorilo na mogućnost kriminaliziranja klevete kroz donošenje zakona po hitnoj proceduri u Narodnoj Skupštini Republike Srpske.

Upravni odbor Udruženja BH novinari je tada izdao saopćenje u kojem navodi da “ovako rigidna intervencija u medijsko zakonodavstvo, čak i na nivou inicijative aktuelnog člana Predsjedništva BiH, predstavlja nedopustivo ograničavanje slobode medija i slobode izražavanja, te nagovještava vraćanje Bosne i Hercegovine dvije decenije unazad, u period kada su novinari mogli završiti u zatvoru radi svojih tekstova i rada u javnom interesu.”

Iz EFJ-a su naveli da bi kriminalizacija klevete predstavljala “direktnu smetnju principima slobode medija, prema kojima bi se trebalo moći slobodno govoriti bez straha od sudskog spora ili zatvorske kazne”.

Upotreba građanskog prava je do sada pomogla da se izbjegne da javne i uticajne ličnosti zloupotrebe svoju moć i ugroze slobodu medija korištenjem zastrašujućih pravnih opcija kako bi se spriječilo objavljivanje priča; vraćanje klevete u krivično zakonodavstvo bila bi još jedna mogućnost sudskog gonjenja novinara i medija, a može dovesti do zloupotrebe pravnog sistema radi zastrašivanja i ućutkavanja novinara”, ističe EFJ.

Također upozoravaju da će se, ako prijedlog zakona bude usvojen, zemlja suočiti s dva različita standarda za klevetu, jer će entitet Federacija BiH i dalje tretirati slučajeve klevete prema građanskom pravu.

Ovakvi dispariteti bi značajno i negativno uticali na ukupnu sigurnost, pravnu sigurnost i pravnu ravnopravnost građana u zemlji”, navode.

Organizacija BH Novinari je iznijela podatak da je u BiH trenutno otvoreno više od 300 aktivnih predmeta za klevetu u okviru građanskih tužbi, te na desetine SLAPP tužbi (Strateške tužbe protiv učešća javnosti).

U demokratskim društvima to bi trebali činiti kao pojedinci, a ne koristiti svoju političku moć ili prijetiti novinarima zatvorom i snagom vlastite političke pozicije i uticaja institucije u kojoj sjede”, navode BH Novinari.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare