Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici već uvršten u zvanični kalendar UN-a

Vijesti 24. maj 202411:10 0 komentara
REUTERS, UN (Montaža BeFunky)

U zvaničnom kalendaru Ujedinjenih nacija na njihovoj zvaničnoj stranici već je uspostavljen 11. juli kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, dan nakon što je usvojena Rezolucija na sjednici Generalne skupštine UN-a.

Tako je 11. juli naveden kao “International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica” (Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine).

Uvršten 11. juli u zvanični kalendar UN-a (Screenshot)

Podsjetimo, jučer je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici za koju je glasala 171 zemlja. “Za” su bile 84 zemlje, 19 “protiv” i 68 “suzdržano”.

Ovom Rezolucijom je većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Važno je istaći i to da se Rezolucijom države članice UN-a pozivaju da u svoje obrazovne programe uvrste učenje o presuđenim činjenicama u vezi sa počinjenim genocidom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!