Međunarodni zvaničnici posjetili Lipu i uputili jasan poziv Banjaluci

Vijesti 13. jan 202119:52 1 komentar

Iz Evropske unije u više navrata pozivali su bh. vlasti na bolji odgovor kada je riječ o rješavanju problema migrantske krize. Blizu 90 miliona evra posljednjih godina dodjeljeno je iz EU za rješavanje migrantske krize u BiH, ranije je poručio Johann Sattler. Šef Delegacije EU, zajedno sa ambasadorima Njemačke i Austrije, te ministrom bezbjednosti BiH posjetio je danas kamp Lipa u izgradnji. Za nekoliko sedmica trebali bi biti uklonjeni svi ostaci spaljenog kampa Lipa, a novi bi trebao biti u funkciji. Do tada migranti će biti smješteni u šatorima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, u kojima su ispunjeni tek minimalni uslovi za boravak.

U vojničkim šatorima sa grijanjem, improvizovanim toaletima, te jednim velikim šatorom za objedovanje stekli su se minimalni uslovi za boravak više stotina migranata.

“Meni je zadovoljstvo da sam imao priliku da obiđem kamp u kojem je smješteno 750 osoba, u šatorima Oružanih snaga ima grijanje, dostupni su im sanitarni čvorovi i voda”, ističe Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH

Za pronalazak trajnijeg rješenja krize koja nije viša samo humana nego i politička, biće potrebna mudrost i odgovornost i međunarodne zajednice i domaće politike, smatra ministar bezbjednosti. Cikotić priznaje i da ima saznanja da se migranti iz EU ponovo vraćaju na teritoriju Bosne i Hercegovine, ali nema tačne podatke koliko je migranata iz Hrvatske vraćeno.

“Ja neću reći da je to redovna readmisija, ali mehanizam readmisije podrazumjeva mogućnost da uz dokaze o boravku u zemlji u susjedstvu vratite migrante u tu zemlju, to mi radimo sa Srbijom i Crnom Gorom“, kaže Cikotić.

Lipu su posjetili i ambasadori Njemačke i Austrije, koji su poručili da teret migrantske kriza treba biti ravnomjerno raspoređen na sve zemlje EU ali i one koje žele postati članice.

“Ja sam zadovoljna da smo vidjeli u posljednje dvije sedmice da su institicije BiH, kao što su Ministarstvo sigurnosti i Oružane snage postavile ove šatotre, biće sada i pravi centar sa kontejnerima, a očekujem i da čitava BiH, kao što je rekao gospodin Sattler, preuzme odgovornost”, poručuje Ulrike Hartmann, ambasadorka Austrije u BiH.

Stav Republike Srpske je jasan, više puta je poručio Milorad Dodik.

“Veoma je važno ostati pri našoj politici da ne želimo prihvatanje migranata na području Republike Srpske, jer samo takva politika daje rezultate. EU je ohrabrila milione ljudi da krenu ka njoj, a onda su stavili žicu na granicu što govori o odnosu prema migrantima koji su isključivo problem EU, a ne naš. Mi u BiH nismo ostali pasivni, ali glavni problem migranata nije u BiH, nego u EU”, smatra Milorad Dodik, predsjedvajući Predsjedništva BiH.

Na teritoriji Unsko-sanskog kantona je više hiljada migranata, izloženi su teškim zimskim uslovima, a hladni val tek dolazi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare