Mehmedović o službenim automobilima: Firma iz Ljubuškog naplatila više od 21 firme zajedno, prošle godine kupljeno ih 149

Vijesti 31. jul 202411:48 0 komentara
F.Z. / N1

Poslanik u PDPSBIH Šemsudin Mehemdović ukazao je na šokantne podatke koji se tiču javnih nabavki, odnosno kupovine službenih automobila u institucijama BiH.

“Prema podacima iz odgovora na moje zastupničko pitanje, 75 institucija Bosne i Hercegovine su, u trogodišnjem periodu od 2021. do 2023. godine, za kupovinu službenih vozila potrošile više od 13 miliona konvertibilnih maraka, i to: 12 miliona KM u državi i milion KM izvan Bosne i Hercegovine za potrebe diplomatsko-konzularne mreže.” kazao je na početku izlaganja Mehmedović

“U navedenom periodu kupljeno je 244 skupocjenih vozila. Kako sam javnost ranije upozorovao, većina ovih vozila data je na nepotrebno i neopravdano raspolaganje funkcionerima i državnim službenicima 24 sata dnevno.” navodi Mehmedović.

Mehmedović je kazao da je predložio da se praksa korištenja automobila 24 sata zabrani ali da je njegovu inicijativu odbilo Vijeće ministara.

“Ja sam predložio, a Predstavnički dom podržao moju inicijativu kojom je traženo da se stavi van snage stav člana 6. Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama Bosne i Hercegovine koji omogućava da korištenje službenog vozila kontinuirano tokom 24 sata dnevno odobrava rukovodilac institucije posebnim aktom, te da se službena vozila institucija Bosne i Hercegovine koriste samo i isključivo u službene svrhe. Međutim, ovu parlamentarnu inicijativu je arogantno odbilo Vijeće ministara na sjednici koja je održana 3. oktobra 2023. godine.”

U 2023. godini potrošeno je 8,5 miliona KM za službena vozila

Mehemdović je zatim naveo tačne informacije o količini potrošenog novca.

“Aktuelno Vijeće ministara je pokazalo izuzetnu bahatost u trošenju budžetskog novca. U samo jednoj godini – 2023. na kupovinu vozila potrošeno je osam i po miliona KM, što je duplo više nego što je to činila vlast u dvije godine prije toga. Prošle godine je kupljeno 149 vozila ili 61 posto od ukupnog broja u trogodišnjem periodu, što govori o njihovoj potpunoj odvojenosti od društva u kojem žive.” ukazao je.

Četiri firme “bliske HDZ-u i SNSD-u” dominiraju u nabavkama

“Više od 8 miliona KM ili 67,60% od ukupnih budžetskih sredstava za ovu namjenu potrošeno je na kupovinu 150 vozila od 4 firme za koje mediji već godinama tvrde da su itekako bliske dvjema političkim strankama, HDZ-u i SNSD-u. Dakle, dvije trećine od ukupno 12 miliona KM u Bosni i Hercegovini tenderima je dodijeljeno za 4 firme.
Od M.R.M. Ljubuški, uključujući i Podružnicu Mostar, kupljeno je 60 vozila i za njih je ovoj firmi ukupno plaćeno 4,5 miliona KM. Dakle, 37 posto od ukupnih budžetskih sredstava je naplatila firma M.R.M. Ljubuški.” ukazao je Mehemdović i dodao:

“Guma M Mostar, Brčko Gas i Auto Plus Banja Luka prodali su državnim institucijama ukupno 90 vozila za tri godine. Svaka od ovih firmi je naplatila po više od milion KM.
Institucije na čijem čelu su kadrovi bliski HDZ-u i SNSD-u, u pravilu, kupuju vozila od spomenute 4 firme.” tvrdi Mehmedović.

Mehmedović je naveo i konkretne primjere.

“Npr. Generalni sekretarijat Vijeća ministara je prošle godine kupio pet vozila i za njih izdvojio više od pola miliona KM od M.R.M. Ljubuški. Od iste firme je 2021. godine Granična policija, kada je sadašnji bjegunac od bh. pravosuđa Zoran Galić bio njen direktor, kupila vozila u vrijednosti od dva miliona KM, a od Brčko Gas-a od milion KM u 2023.-oj.” kazao je u obraćanju medijima.

Mehmedović je ukazao na to da je firma M.R.M iz Ljubuškog naplatila više budžetskog novca nego 21 firma zajedno.

“Dok se u medijima govri nejednakosti, majorizaciji i ugroženosti, u praksi određene strukture vlasti. Dok se u javnom prostoru desetinama godina ponavlja neutemeljena priča o državni budžetski novac koriste za bogaćenje određenih slojeva društva. Preostalih 32 posto budžetskog novca potrošeno je na kupovinu službenih vozila od 21 firme – iz Sarajeva, Tuzle, Visokog, Odžaka. Znači, M.R.M. Ljubuški je za službena vozila prodata državnim institucijama za tri godine naplatio više nego 21 firma zajedno.” ukazao je Mehmedović,

  • M.R.M-4,5 miliona KM
  • 21 firma manje od 4 miliona KM.

“Sve navedeno govori o zloupotrebi Zakona o javnim nabavkama, o organiziranoj korupciji i namještanju tendera u šta je politika duboko upletena. Kada je već tako, nema potrebe da se tenderi raspisuju ako se unaprijed zna da su uslovi o kupovini usklađeni sa mogućnostima koje određena firma jedino ispunjava i ako se zna od koga će instutucija izvršiti javnu nabavku. To je i razlog odustajanja mnogih firmi na tenderu. Slična situacija je i kod konkursa za zapošljavanje u državnoj službi. Cijela procedura je obesmišljena imanovanjem podobnih članova konkursnih komisija i unaprijed dostavljenim konkursnim pitanjima i odgovorima onima koji trebaju biti zaposleni na određeno mjesto, a na kojem vrlo često već u rade po,,ugovoru o djelu”.” ukazao je Mehmedović i dodao:

“Drugi način je zapošljavanje stranački podobnih osoba i rodbine na mjesta sa srednjom stručnom spremom, koji za samo nekoliko godina od radnog mjesta npr. vozača ili sekretarice napreduju do pozicije stručnog savjetnika u instituciji Bosne i Hercegovine. Nerijetko ministarstvima upravljaju upravo sekretarice ili šefovi kabineta.
Sve to je dovelo i do nezakonite, neproporcionalne etničke zastupljenosti u institucijama Bosne i Hercegovine na štetu Bošnjaka i Ostalih, koji nisu zastupljeni u skladu s popisom stanovništva, Ustavom i zakonima Bosne i Hercegovine.” smatra Mehmedović.

Najviše budžetskog novca za kupovinu potrošili su:

  • Granična policija,
  • Uprava za indirektno oporezivanje,
  • Ministarstvo vanjskih poslova,
  • Generalni sekretarijat Vijeća ministara,
  • Ministarstvo pravde itd.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!