Memorijalni centar Sarajevo realizuje projekat “Stazom sjećanja 11541…”: Poziv građanima da doniraju cipele koje simbolizuju ubijene građane opkoljenog Sarajeva

Vijesti 05. mar 202410:33 0 komentara
Christophe SIMON / AFP

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizuje projekt "Stazom sjećanja 11 541..." s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.

Realizacija projekta trajat će od 5.3. do 5.4. 2024. godine. U okviru projekta planirana je i postavka 11 541 para cipela koje će simbolizovati korake građana Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade, saoćeno je iz Memorijalnog centra Sarajevo/Fond memorijala.

“Svi građani Kantona Sarajevo, ali i cijele Bosne i Hercegovine i dijaspore, mogu biti dio ovog projekta i dati svoj doprinos donacijom cipela koje će simbolizovati stope jednog građanina, odraslog ili djeteta, kojima su oduzeti životi tokom opsade Sarajeva”, dodaj se.

“Sarajevo je grad heroj koji je preživio opsadu najdužu u modernoj povijesti svijeta. 1425 dana građani ovog grada su ubijani tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo, projektom ‘Stazom sjećanja’ nastoji da oda počast svim nevino ubijenim građanima, ali i herojskoj borbi i odbrani glavnog grada, tom čudu bosanskog otpora i antifašističkoj ideji i nasljeđu ovoga grada i države. Ovim putem želim da pozovem sve građane Kantona Sarajevo da svojim učešćem daju doprinos kolektivnoj izgradnji kulture sjećanja i sjećanja na sve ubijene građane Sarajeva. Cipele za projekt ‘Stazom sjećanja’ građani mogu da doniraju na području svih devet općina Kantona Sarajevo kako bismo na dostojanstven način obilježili 5. april – Dan opsade grada Sarajeva. Pozivamo sve građane da nam se u što većem broju odazovu i volontiraju na ovom projektu, kako prilikom postavljanja cipela isto tako i u samim pripremama”, rekao je Ahmed Kulanić, direktor Memorijalnog centra Sarajevo.

Građani cipele mogu donirati na sljedećim lokacijama/punktovima:

Općina Stari Grad Sarajevo: ul. Hamdije Kreševljakovića br.94
Općina Centar Sarajevo: ul. Skenderija br.10 – u sklopu parkinga, ul. Husrefa Redžića – u sklopu parking garaže Općina Novo Sarajevo: ul. Paromlinska br.64 – reciklažno dvorište
Općina Novi Grad Sarajevo: ul. Adija Mulabegovića – u sklopu parking garaža
Općina Ilidža: ul. 12. mart br.5

Općina Hadžići: ul. Žunovačka br.4 – zgrada Komunalca
Općina Trnovo: ul. Bjelašnica Štinji do bb
Općina Vogošća: ul. Omladinska do broja 14
Općina Ilijaš: ul. Bosanski put bb – recklažno dvorište

“Donirane cipele će biti dio postavke u okviru centralnog događaja koji će biti održan 5.4.2024. godine. Po okončanju projekta, cipele će biti sačuvane trajno kao dio “Staze sjećanja” koja će biti izgrađena u Memorijalnoj šumi koju će Memorijalni centar Sarajevo graditi u narednom periodu na lokaciji Hrasnički stan na planini Igman”, poručili su iz Memorijalnog centra Sarajevo.

Sve informacije u vezi s projektom „Stazom sjećanja 11 451…“ možete da pronađete na web stranici Memorijalnog centra Sarajevo ili na društvenim mrežama: Facebook, Instagram , X  TikTok i YouTube .

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!