Memorijalni centar Srebrenica obilježio godišnjicu ratnog zločina u Grabovici

Vijesti 09. sep 202115:06 > 15:07 0 komentara
HDZ

Povodom obilježavanja zločina nad civilnim hrvatskim stanovništvom mjesta Grabovica, koji je počinjen 9. septembra 1993. godine, danas se oglasio Memorijalni centar Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine.

“Prema pravosnažnim presudama, van razumne sumnje je dokazano da je u zločinu u Grabovici ubijeno najmanje 13 civila hrvatske nacionalnosti, a među njima i jedno dijete starosti 4 godine. Dosadašnjim presudama za ovaj zločin je utvrđena odgovornost 5 lica, što je mali, ali važan korak u našoj zajedničkoj borbi za pravdu. Pozivamo sve eventualne svjedoke i sva lica koja imaju podatke o nestalim licima iz ovog masakra da izađu sa podacima i informacijama o lokacijama i sudbini onih za kojima se još uvijek traga. Upućujemo izraze saučešća i saosjećanja sa porodicama žrtava Grabovice, a posebno hrabrim dječacima Goranu i Zoranu Zadri, koji su masakr preživjeli i svojim pričama učinili da zločin ne bude zaboravljen, a počinioci budu privedeni licu pravde. Također, ne smije se zaboraviti ni vrijedan i hrabar rad ratnog novinara Šefke Hodžića iz sarajevskog Oslobođenja koji je, među prvima, radio na istrazi priče o Grabovici”, pojašnjavaju iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Iz Memorijalnog centra pozivaju da se u Bosni i Hercegovini pristupi reformi obrazovnog sistema te osigura da generacije koje dolaze, ne slave zločince i ne negiraju činjenice o agresiji i genocidu od 1992. do 1995. godine. Također, pozivaju Tužilaštvo Bosne i Hercegovine da aktivno pristupi utvrđivanju odgovornosti za sve one koji veličaju ratne zločine i negiraju presude, kako Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, tako i sudova u Bosni i Hercegovini.

“Uloga i misija Memorijalnog centra Srebrenica je čuvati sjećanje na žrtve genocida nad Bošnjacima iz jula 1995. godine. Istovremeno, naša uloga je biti spona u dijalogu o suočavanju sa prošlošću, zaštiti vladavine prava i izgradnji međuetničkog dijaloga koji će osigurati da se nikada i nikome ne ponovi ono što se dogodilo našim najmilijim”, zaključuju iz Memorijalnog centra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!