Menachem Rosensaft, Damir Marjanović, Mirsad Hadžikadić i Milan Miličević gosti Dana uživo

Vijesti 16. jul 202413:02 0 komentara
N1

U Danu uživo pratimo hitnu i redovnu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Obilazimo i brojne radove na području Sarajeva koji su vijesnici preizbornih kampanja. Provjeravamo ko mari za velike gužve koje tada nastaju te zašto radovi toliko dugo traju? Bit ćemo i na smotri Saveza izviđača FBiH koja se održava pod motom "Pod istim krovom". Uživo smo i u Strazburu gdje se održava konstituirajuća sjednica novog saziva Evropskog parlamenta. Donosimo i najvažnije vijesti iz svijeta.

Kada će u BiH prestati vrijeđanje žrtava i negiranje zločina i genocida? Jesu li još žive genocidne ideologije na ovim prostorima? Kada će prestati iskrivljavanje istine ili gubitak sjećanja na brojne zločine. O važnosti historijskih činjenica te koje su najbolje prakse iz drugih zemalja iz ovog konteksta koje se mogu primijeniti u BiH – razgovaramo sa Mencachemom Z. Rosensaftom, bivišim potpredsjednikom Svjestkog jevrejskog kongresa. Komentarišemo i ponovne napade Amira Gorsa Kabirija – ovaj put na predsjednika jevrejskog kulturno – prosvjetnog društva La Benevolencija Vladimira Andrlea.

Zašto nije održana sjednica NSRS o “mirnom razdruživanju”? Hoće li zaživjeti Izborni zakon RS koji je već objavljen u službenim novinama? Koji su dalji koraci SDS-a nakon odluke Ustavnog suda BiH da može nastupiti na lokalnim izborima pod starim imenom? Može li opozicija u ovom entitetu usaglasiti stavove nakon brojnih turbulencija, pitamo Milana Miličevića, predsjednika Srpske demokratske stranke.

Pokret Za nove generacije, predvođen Damirom Marjanovićem i Zlatkom Miletićem, najavio je koaliciju s Platformom za progres Mirsada Hadžikadića za predstojeće Lokalne izbore u Kantonu Sarajevo. O tome, ali i o zajedničkom dokumentu i programu veznao za obrazovanje koji je u fazi kreiranja u Danu uživo razgovaramo sa Damirom Marjanovićem, predsjednikom UO Pokreta Za nove generacije i Mirsadom Hadžikadićem, predsjednikom Platforme za progres.

Nova neslaganja političara na državnom nivou iznjedrio je požar koji je izbio u Gacku. I dok na zahtjev helikopterskog servisa Republike Srpske za angažovanje helikoptera iz Srbije nije bilo saglasnosti, iz Ministarstva odbrane kažu da su državni helikopteri spremni za gašenje. u Danu uživo problematiziramo i političke razmirice i kada su elementarne nepogode u pitanju.

S vama danas od 16:15 do 18:15 – Ena Branković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!