Mesić o “mogućnosti otcjepljenja RS”: RH bi s NATO presjekla koridor u Posavini

Vijesti 02. feb 202311:36 6 komentara
Stjepan Mesić u Pressingu (N1)

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić ponovio je da bi, u slučaju kada bi Milorad Dodik raspisao referendum o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine u vremenu dok je on bio predsjednik, angažovao vojsku kako bi presjekao koridor u Posavini. Govoreći u Pressingu na N1 odgovorio je na pitanje i da li je to savjetovao i Zoranu Milanoviću, ukoliko bi došlo do takvog scenarija.

“On je mogao izvući poruke iz toga kako sam ja vodio Predsjedništvo i bio predsjednik. Međunarodna zajednica me je podržala i meni niko nije prigovori za to što rekao. Ako želimo cjelovitu BiH i ako neko želi razbiti BiH, mi bi sa UN. EU i NAZO paktom morali odgovoriti da presiječemo koridor i da se ambicije jednom zauvijek završe”, rekao je Stjepan Mesić za N1.

Mesić: Entiteti produkt ratnog zločina, osvajanja i genocida

Istakao je kako su na sceni još oni koji “podržavaju dogovor Tuđmana i Miloševića o podjeli Bosne i Hercegovine”.

“Nakon svega ovoga što se događalo i međunarodna zajednica poduzela da se proširi EU – milenijski projekat da se udruži, da neko misli da može uzeti dio BiH kao nšeto što bi zadovoljilo ne znam koga?! Ovdje mislim na sve one koji se kunu da nastavljaju Tuđmanovu politiku”, rekao je Mesić.

Na pitanje da li je među njima premijer RH Andrej Plenković, odgovorio je: “Oni se kunu u Tuđmanovu politiku”.

Prokomentarisao je i da li je Zoran Milanović “Tuđmanovac”.

“Sve mi se čini da je dosta toga uradio što bi nas navelo da mijenja svoj politički prava”, rekao je Stjepan Mesić.

Iznio je mišljenje i o tome da li hrvatski vojnici trebaju biti dio EUFOR-a.

“Ne znam šta bi s time dobili. Evropa im dovoljno snage da to obavi bez Hrvatske. Moramo poći od toga da je bilo miješanja Hrvatske u poslove BiH”, rekao je Mesić, a na konstataciju voditelja Amira Zukića da je Hrvatska učestvovala u ratu, Mesić je odgovorio potvrdno dodavši da postoje presude u Hagu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare