“Mi se nalazimo na teritoriji BiH, a sve institucije su srbijanske”

Vijesti 21. feb 202419:36 0 komentara
N1

I dalje je nekoliko spornih lokaliteta na granici BiH i Srbije. Građani koji žive uz granicu naviknuti su na granične apsurde. Izuzetak nije Međurečje, potpuno okruženo teritorijom Srbije.

Djelić teritorije Bosne i Hercegovine teritorijalno nije spojen sa državom. Nego okružen Srbijom. Četiri kvadratna kilometra, tačnije naselje Međurečje pripadaju Bosni i Hercegovini. Svojevrsna teritorijalna enklava zbog neriješenog pitanja granice.

Nakon što smo prešli granični prelaz BiH, a potom i granični prelaz Srbije, ponovo ulazimo u Bosnu i Hercegovinu no novog graničnog prelaza nema. Granica je tačno na ovom mostu.

Ni po čemu se ovdje ne nazire da se ne radi o teritoriji Srbije.

”Mi se nalazimo na teritoriji BiH, a sve institucije su srbijanske. Mjesna zajednica, pošta, škola, policijska stanica i Dom zdravlja. Sve je nadležnost Srbije, a ovo je zemlja BiH”, kaže Sveto Vilotić, predjednik MZ Sastavci.

Struju stanovnici plaćaju Srbiji, dok mještani naselja Sastavci iako pripada Srbiji, struju plaćaju Opštini Rudo. I lokalna škola na teritoriji je Bosne i Hercegovine, ali je izgradila susjedna država.

“Svi zaposlenici u našoj školi zaposleni su osigurani preko Republike Srbije, imamo kolege koje imaju dvojno državljanstvo posluju u obje države. Mi imamo matičnu školu koja je dakle u potpunosti na teritoriji BiH, imamo dva izdvojena odjeljenja koja su na teritoriji Srbije”, kazao je Alen Porić, direktor OŠ 9. Maj u Sastavcima.

Da se radi o teritoriji Bosne i Hercegovine vidljivo je pri plaćanju poreza. Kupovina u lokalnoj prodavnici, a potom i odlazak u Srbiju. Bez graničnog prelaza.

“Nalazimo se evo kod prodavnice vlasnika koji ima dvije prodavnice, jedna je u BiH, a druga u Srbiji dole 200 metara niže. Za ovu plaća Bosni porez, a za drugu Srbiji”, dodaje Sveto Vilotić.

Detalje donosi Azur Delić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!