Mi zaboravili, Hrvati nisu: Namjeravaju skladištiti radioaktivni otpad

Vijesti 27. mar 202219:11 > 20:19 3 komentara
N1

Ako ste zaboravili na Trgovsku goru, Hrvati nisu. I namjeravaju zaista da skladište radioaktivni otpad na granici sa Bosnom i Hercegovinom. Taj trenutak je čini se sve bliže. Vrijeme brzo prolazi, a naši se spremaju tek da pišu pravne strategije.

Osamdeset i koji nanosivert, mjeri se pored rijeke Une. Prirodna je to radioaktivnost, jer je sve do 200 mjernih jedinica prihvatljivo, objašnjavaju nam stručnjaci.

Sve se dešava sa BH strane rijeke, svega 900 metera od lokacije Trgovska Gora, na kojoj Hrvatska namjerava da skladišti svoj otpad iz Krškog.

Šta su pravni i ekspertski tim BIH uradili da to spriječe?

“Mi nismo do sada koristili nuklearne izvore, malo možda u medicini, nismo dobjali struju iz nuklearnih izvora, nismo imali neki benefit, ne želimo da nam drugi na ranicu dođu da nas ugroze.” kaže Emir Dizdarević iz Regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost BIH.

“Mi nismo do sada koristili nuklearne izvore, malo možda u medicini, nismo dobjali struju iz nuklearnih izvora, nismo imali neki benefit, ne želimo da nam drugi na ranicu dođu da nas ugroze.” dodaje.

Deset članova ekspertskog tima sa nečelnikom Drljačom je posjetilo lokaciju, obišlo cijelu lokaciju, spremili su šta treba odraditi iz nultog monitoringa, kojih je to 1200 uzoraka…

N1: Znači da se prihvatila ta lokacija, da se niko više ne bori da će to biti odlagalište?

“MI ne možemo reći ni da prihvatamo, ni da ne prihvatamo. MI smo rekli ne prihvatamo, a oni su raspisali javne nabavke. Oni su uveli firme koje rade to. Sad je li trebamo i mi odraditi taj dio posla ili ne trebamo, to će biti odluka. U ovom momentu meni se čini da je odluka da i mi sa naše strane odradimo. Svakako će biti odluka naših finansijera, a to je institucionalni budžet BIH, RS i FBIH sa po trećinu.” kaže nam.

Pravni tim, kaže načelnik Novog Grada priprema “jednu vrstu dokumenta”-koji čak neće biti ni Strategija.

N1: BIH piše strategije dok Hrvati raspisuju javni poziv?

“Ne znam. Ne možemo mi reći da smo napravili iskorake koji su riješili ovaj problem.

Cjelokupne procedure nisu završene. BiH nije dala saglasnost na lokaciju. Taj prostor predstavlja prostor Republike Hrvatske koja je suverena država u okviru EU, ali isto tako znamo da postoje međunarodne konvencije.”

“Evidentno je da Hrvatska 2023.namjerava završiti taj projekat, namjerava deponovati opasni radioktivni otpad, koji su naši rokovi? Ko, kada, gdje istražuje, to je glavno. Imamo Francusku koja ima 56 nuklearki, šta ako Francuska krene odlagati svoj radioaktivni otpad na granici sa Njemačkom, u graničnom pojasu. Šta ako Rusija krene odlagati svoj radioaktivni otpad na granici sa Ukrajinom, šta ćemo tada. Da li će svijet biti zainteresovaniji za tu temu.” pojašnjava Marko Crnković iz Green team-a.

Slovenija je Hrvatskoj ranije predložila da otpad iz Krškog zajednički odlažu u mjestu Vrbine, u blizini same elektrane. Hrvatska je odbila zbog cijene projekta, ali i blizine rijeke Save.

Zbog Trgovske Gore na odgovornot se pozivaju domaće vlasti na svim nivoima, ali se proziva i Evropska unija.

Kompletnu priču pogledajte u video prilogu:

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare