Michael Murphy: Pravosuđe u BiH je u stanju haosa

Vijesti 07. jul 202214:52 0 komentara
N1

U zgradi Parlamenta BiH u Sarajevu održana je konferencija pod nazivom “Anti-korupcija kao sigurnosna strategija: kako reforma pravosuđa može pomoći političkoj stabilizaciji BiH” i promocija Izvještaja Privremene istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH.

Ovom događaju prisustvovali su, između ostalih, i američki ambasador u BiH Michael Murphy. Komentarisao je rezultate rada parlamentarne komisije o stanju u bh. pravosuđu, a koje je, ujedno i jedna od najbolnijih tačaka BiH.

Stava je da je pravosuđe BiH u stanju haosa te da su ga u to stanje doveli, kako kaže, korumpirani političari.

“Interesantno je da većina svjedoka Komisije dolazi upravo iz pravosuđa, ali je šokantno čitati njihovu procjenu situacije u toj oblasti”, rekao je Murphy.

Predstavnici međunarodne zajednice odavno upozoravaju bh. vlast na stanje u pravosuđu, te način imenovanja, posebno u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

“Prioritet je reforma VSTS-a kao tijela koje postavlja sudije i tužioce, te kreira i nadgleda prakse pravosuđa u BiH”, kaže Kavalec.

Dodaje da OSCE snažno podržava rad Privremene istražne komisije koji je ključan za poboljšanje stanja u oblasti vladavine prava u BiH.

Predsjedavajući Istražne komisije Damir Arnaut izrazio je zadovoljstvo što je, kako kaže, komisija postigla konsenzus oko činjenice da su veliki problemi i korupcija prisutni u pravosuđu.

“Ovaj izvještaj i ono što smo u njemu preporučili predstavlja i vrstu predizbornog obećanja šta će ova grupa ljudi raditi ukoliko dobijemo povjerenje građana“, kaže Arnaut.

Poslanik u Parlamentarnoj skupštini BiH i član Komisije Branislav Borenović poručio je da je efikasno, nezavisno i odgovorno pravosuđe cilj svih građana u BiH.

Podsjećamo, nosioci pravosudnih funkcija u sudovima u BIH ocijenjeni su lošije u prošloj godini, u odnosu na prethodnu, poručeno je na sjednici VSTS-a u Sarajevu, te zaključeno da se moraju ujednačiti sudijski i tužilački kriterijumi za ocjenjivanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!