Migrant koji je uzrokovao nerede u Blažuju bit će vraćen u Srbiju

Vijesti 22. jan 202112:04 > 12:07 1 komentar
N1

Migrant koji je uzrokovao nerede u Blažuju, po readmisiji biće vraćen u Srbiju iz koje je došao, potvrđeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Na pitanje reporterke N1 Aleksandre Tolj Ružić, da li je ova mjera izrečena isključivo zbog činjenice da je vrijeđao poslanika Muhammeda, direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je odgovario: ”Lice je konfliktno”.

Potvrdio nam je i da je nakon Iranca koji je izazvao sukob, još pet migranata iz kampa Blažuj premješteno u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu.

“Taj broj nije konačan”, dodao je Ujić.

Pripadnici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo nastavili su danas sa kriminalističkim istraživanjem događaja koji se desio preksinoć u migrantskom centru u Blažuju, kada je došlo do narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, kao i povređivanja naših policajaca, jednog radnika IOM-a i do oštećenja velikog broja vozila – kazao je za Fenu ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica.

Prema njegovim riječima, to kriminalističko istraživanje treba da dovede do identifikacije vinovnika događaja kako bi se mogle predvidjeti daljnje mjere prema nadležnom tužilaštvu. – S druge strane, Uprave policije poduzima korake na pojačanom obezbjeđenju migranskog kampa u Blažuju, u i oko kampa, kako bi se spriječilo eventualno dalje narušavanje javnog reda i mira te kako bi se zaštiti građani na tom području – kazao je ministar Katica.

Dva policijska službenika su zatražila medicinsku pomoć nakon što je prije nekoliko dana došlo do sukoba između migranata u migrantskom centru u Blažjuju kod Sarajeva. Oštećeno je i nekoliko policijskih automobila.

Kako su obavijestili iz MUP-a KS, dobili su obavijest od službenika privremenog imigracionog centra “Blažuj” da je došlo do okupljanja više osoba koja borave u navedenom centru i međusobne tuče.

“Na mjesto događaja je upućeno više policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji su potvrdili navode iz prijave i ustanovili da je došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane korisnika imigracionog centra. Tom prilikom su lakše povrijeđena dva policijska službenika i jedan službenik imigracionog centra. Također, oštećeno je više motornih vozila vlasništvo Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i IOM-a, kao i prostorije prihvatnog centra, kompjuterska i uredska oprema u pomenutom centru”, naveli su iz MUP-a KS.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.

“Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Nastavlja se dalji rad na utvrđivanju svih okolnosti, u cilju rasvjetljavanja i dokumentovanja krivičnih djela nasilničko ponašanje, laka tjelesna ozljeda, sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje, napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, krađa i oštećenje tuđe stvari”, poručuju iz MUP-a KS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare