Mijatović o 9. januaru: Nije historijsko dostignuće imati paravojnu paradu

Vijesti 10. jan 202309:58 3 komentara
N1

O obilježavanju 9. januara kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim, reakcijama, međunarodnoj zajednici, za N1 govorio je Boris Mijatović, poslanik Zelenih u njemačkom Bundestagu.

Uprkos činjenici da je Ustavni sud 9. januar proglasio neustavnim, ovaj datum obilježen je u RS. Prvi put i u blizini entitetske granice, u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

“To je neznanje i nepoštivanje odluke najvišeg suda. To nije tradicija i neko istorijsko dostignuće imati paravojnu paradu poput ove. Treba više uložiti napora na tradicionalnu pravdu, a nešto poput ovoga. Trebate se sjetiti prošlosti i trebate se nositi s prošlošću. Trebate raditi sa novim generacijama. Ovakvi performonsi stvaraju napetosti. To je šoviništička politika. Početak EU je bio utemeljen na tome da se ovakve stvari prevaziđu”, kaže Mijatović.

Na obilježavanju 9. januara veličali su se ratni zločinci, a predsjednik RS Milorad Dodik odlikovao je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

“To je izazov sa kojim se suočavamo. Sa novom generacijom moramo imati ideologiju da mir ne dolazi sa zastavama već poštivati jedni druge. Imamo obrazovni dio u školama s mlađim generacijama kako bi se stvarala mirna budućnost. Vidimo marš koji je posveđen ubicama, onima koji su počinili genocid. Ovakvi heroji ne dovode do EU”, ističe Mijatović.

Američka ambasada u Sarajevu je snažno osudila proslavu 9. januara i odlikovanje Vladimira Putina navodeći da je Dan Republike Srpske, kako ga je i proglasio Ustavni Sud Bosne i Hercegovine neustavan. Poručili su da će RS željom za nezavisnošću, uništiti samo sebe.

“Niko nije shvatio zašto ovaj dio zemlje i dalje naglašava nacionalne simbole u ovoj mjeri. EU je porodica regiona, ideja, kultura, a kada gledate u budućnost ove zemlje ne možete živjeti sa provokacijama. Ova medalja Putinu je provokacija i ne pomaže vama prema putu za EU. Građani napuštaju ovu zemlju. Osim ako ne želite praznu zemlju. Morate se nositi sa problemima građana, ekonomske procese da vodite.”

Dok traje rat u Ukrajini: Dodik odlikovao Putina za patriotizam prema RS

Visoki predstavnik za BiH Chtistian Schmidt je rekao da bi ovakvo ponašenje trebalo biti sankcionisano, a Dodik ga je vrijeđao.

“Gospodin Schmidt je predstavnik međunarodne zajednice i čuvar Dejtonskog mirovnog sporazuma. Trebalo bi da se vidi reakcija Zagreba i Beograda. Schmidt je nastavak Merkelove politike. Kazali smo da želimo BiH u EU i želimo je integristati. On jeste u poziciji da promijeni tu politiku, a ne samo da se mijenja Izborni zakon već da čuva duh Dejtonskog sporazuma. Ako je Ustavni sud zabranio ovu proslavu, mora imati podršku visokog predstavnika. Ako je Dodik napadao sudije Ustavnog suda, to ne može imati podršku pravoduđa”, kazao je.

Kaže da su u Bundestagu razgovarali o BiH.

“Želimo promijeniti međunarodnu politiku prema BiH. Sredinom decembra smo odlučili da se BiH dodijeli status kandidata. Ako želite ići prema Rusiji, idete prema tim zastavama i oružju iz Rusije. To nam nije na umu, mora se odlučiti ili idete lijevo ili desno. Pogledajte S. Makedoniji koliko su postigli na putu za EU, sada ih mi moramo ojačati. To moramo uraditi za BiH da ne izgubimo zemlju na jedan čudan način”, upozorava Mijatović.

Zaključio je da građani moraju birati predstavnike koji će raditi za njihova prava, pomoći ekonomiju i zdravstveni sistem, a ne glasati i podržavati one pojedince koji odlikuju ratne zločince.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare