Mijatović pisala Stevandiću zbog Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada NVO

Vijesti 21. sep 202311:17 0 komentara
Dado Ruvic / Reuters

U pismu predsjedniku Narodne skupštine bh. entiteta Republike Srpske (RS) Nenadu Stevandiću, komesarka Savjeta Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović izražava zabrinutost zbog Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koja je uvrštena na dnevni red sednice Narodne skupštine zakazane za 26. septembar 2023.

Mijatović naglašava da Nacrt zakona kojim se uspostavlja poseban pravni režim za nevladine organizacije koje primaju bilo koji oblik stranog finansiranja ili druge pomoći stranog porijekla izaziva zabrinutost za ljudska prava, kao što je navedeno i u zajedničkom mišljenju Venecijanske komisije i OSCE-a. Ističe da “legitimni cilj povećanja transparentnosti rada NVO ne treba tražiti nesrazmjernim ili diskriminatornim sredstvima, nauštrb efektivnog uživanja ljudskih prava i sloboda”.

Ona naglašava “pozadinu sve restriktivnijeg okruženja za civilno društvo” u entitetu, te poziva predstavnike u NSRS da ne glasaju za usvajanje ovog nacrta zakona i da osiguraju sigurno i povoljno okruženje za nevladine organizacije i branitelje ljudskih prava, u skladu sa relevantnim standardima Vijeća Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!