Milan Dunović: Dodik i Čović su u pravu – nisam “legitiman predstavnik” Srba

Vijesti 18. jan 202418:38 1 komentar

Milan Dunović, zastupnik DF-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine, zaključio je da će visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u jednom trenutku morati nametnuti izmjene Izbornog zakona. U razgovoru za N1 dodao je da stranke koje su protiv izmjena jasno pokazuju da "žele krasti" na izborima. Dunović je naglasio i kako je istekao rok koji je Schmidt dao političarima.

DF-ov zastupnik komentarisao je uvrede koje je dobio od lidera SNSD-a Milorada Dodika koji ga je nazvao “lažnim Srbinom” ponovivši da postoje Srbi, kao on, koji vole Bosnu i Hercegovinu i za koje je 1. mart Dan nezavisnosti države.

Na kraju gostovanja u Danu uživo odbacio je navode da su Srbi ugroženi u entitetu Federacija BiH. “Uglavnom imaju egzistencijalne i infrastrukturne probleme, ali na etničkom principu postoji ugroženost povratnika i to je sporadično. Generalna ugroženost ispoljavanja građanskih i etničkih prava ne postoji”, istakao je Dunović.

Iz SNSD-a su se oglasio nakon današnjeg sastanka poručivši da je “napravljen značajan napredak po pitanju Izbornog zakona BiH”?

Oni stalno prave te iskorake prema EU, a ja se bojim da ne preskoče korake. Ja im vjerujem da će ponovo sjesti u februaru, a oni apsolutno nisu ništa dogovorili.

Mislite da će ovako “smiriti” Schmidta? Rok bi trebao ubrzo isteći?

Rok je istekao. Visokom predstavniku ne treba posebno pojašnjavati. Današnji rezultat sastanka je “vidjet ćemo u februaru”. Mislim da će on morati ovo nametnuti (izmjene Izbornog zakona BiH), a kad će to uraditi – to je pitanje za njega.

Zašto je toliki problem napraviti tehničke izmjene Izbornog zakona?

Vrlo je jednostavno, tehničke izmjene Izbornog zakona bi se izbjegle ili umanjile. Kad je neko protiv takvih izmjena jasno je onda kao dan da žele krasti.

Slaven Raguž je u programu N1 kazao da ima informacije da će Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona, ali da u njegovoj odluci neće biti modernizacije tehnologije?

Ja tu informaciju nemam. Ne vjerujem da visoki predstavnik ide u tehničke izmjene Izbornog zakona bez modernizacije tehnologije jer bi takvo nešto bilo nemoguće.

Nakon što ste rekli da ima Srba kojima ne smeta 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Dodik vas je izvrijeđao nazvavši vas “lažnim Srbinom”?

Ja i svi Srbiji koji vole BiH smatraju da je 1. mart regularan praznik, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Mi smetamo političkom narativu koji on predstavlja, a to je politika SNSD-a. On govori da ne postoje Srbi koji vole BiH.

Da li je više Srba kojima smeta 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine od onih kojima ne smeta?

Ne znam, ja ne prebrojavam krvna zrnca, to radi Milorad Dodik. On kaže da je više onih kojima smeta 1. mart. Dodik svoje glasače godinam obmanjuje. Govori o otcjepljenju, da ne postoji potreba da uđemo u NATO. Po pitanju EU on je deklarativno za, a suštinski opstruira evropske zakone na svakom mogućem koraku dok njegov glasači emigriraju u države koje su članice NATO-a i EU. Ne idu u one države u koje se Dodik kune – tu prvenstveno mislim na Rusiju.

Dodik kaže i da kad biste rekli nesto protiv Bošnjaka odmah biste došli na “crnu listu” u FBiH. Imate li dojam da je tako?

Apsolutno nemam. Politički djelujem devet ili 10 godina, ja ne prebrojavam krvna zrnca. Radim u interesu BiH. Na prozivke njega i Čovića, kad sam bio potpredsjednik FBiH, da nisam “legitiman predstavnik” Srba odgovorio sam da su u pravu jer ne trebam biti predstavnik Srba nego građana, a to što dolazim iz srpskog naroda ne značo da ih trebam ekskluzivno predstavljati.

Da li su Srbi ugrožen u Federaciji?

Svi građani su ugroženi, mi smo svi ugroženi ekonomski. Ako hoćete konkretno – Srbi nisu ugroženi u FBiH. Uglavnom imaju egzistencijalne i infrastrukturne probleme, ali na etničkom principu postoji ugroženost povratnika i to je sporadično. Generalna ugroženost ispoljavanja građanskih i etničkih prava ne postoji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare