Milan Dunović pozvao medije da ignorišu 9. januar

Vijesti 03. jan 202220:38 > 20:53 9 komentara
N1

Milan Dunović, potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine, pozvao je sve medije da ignorišu 9. januar i događaje koji će biti organizovani u Republici Srpskoj na taj datum.

Dunović je na Facebooku napisao da se nada da će mediji ovu njegovu molbu uvažiti i shvatiti kao poziv na “buđenje Bosanaca i Hercegovaca”.

“Bosna i Hercegovina se nalazi u najvećoj političkoj poslijeratnoj krizi. Pojedinci zveckaju oružjem i pokušavaju nam reći da ne znamo živjeti skupa. Iako građani žive sve teže, na scenu ponovo isplivavaju nacionalističke teme, teme podjela, straha i prenaglašavanja svake moguće različitosti i isključivosti. Milorad Dodik, koji je uzurpirao poziciju člana Predsjedništva BiH, koju ne poštuje i za koju sve češće i javno govori da je ne voli, najavljuje ‘spektakularnu proslavu 9. januara’. Najavljujući proslavu neustavnog datuma, zapravo javno najavljuje rušenje države Bosne i Hercegovine”, napisao je Dunović.

Dalje je istakao da ne želi dublje ulaziti u negativne posljedice obilježavanja ovog datuma.

“Smatrajući da je da je svakom Bosancu i Hercegovcu, a i dobronamjernim ljudima iz susjedstva, potpuno jasno sve što je vezano za ovaj datum, pozivam medije da ne prenesu niti jednu rečenicu, niti jedan snimak, niti bilo kakvu informaciju, koja ima veze sa sramnim obilježavanjem neustavnog datuma. Pozivam medije da se odrede da li će ovaj moj poziv shvatiti kao poziv za buđenje bosanskohercegovačke svijesti ili im je, ipak, bitnije šta Dodik ima za reći, te mu time po ko zna koji put dati na važnosti. Kao Srbin, koji voli Bosnu i Hercegovinu i koji je svoju političku karijeru podredio poboljšanju života svih građana Bosne i Hercegovine, pitam vas – da li vam je ovaj poziv važan i šta ćete uraditi po tom pitanju?”, upitao je.

Na kraju je naglasio da ova njegova molba nije miješanje u bilo čiju uređivačku politiku već, kako kaže, apel.

“Da pomognete građanima ove napaćene zemlje u borbi protiv svih rušilačkih faktora i promotora krvavih politika devedesetih. Mediji su moćno demokratsko oružje i mogu pomoći u borbi protiv sve snažnijih nasrtaja na ustavni poredak Države. Molim vas, nemojte to nikada zaboraviti”, zaključio je Dunović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare