Milanović: Ukrajinu ne treba pustiti u NATO

Vijesti 25. feb 202212:09 > 13:33 4 komentara
N1

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentarisao je rat u Ukrajini, rekavši kako je "agresiju na ovu zemlju nemoguće ne osuditi". Osvrnuo se i na odlaske vojnika u ratna područja, rekavši kako hrvatski vojnici mogu eventualno ići u Mađarsku - dalje od toga ne.

Komentirajući situaciju u Ukrajini rekao je kako Hrvatska nije u opasnosti.

“To je rat koji nije na našim granicama, ali je blizu naših granica. Hrvatska nije u opasnosti. Agresiju na Ukrajinu ne možemo ne osuditi. Sankcije su najstrože do sada, ali ne mogu zaustaviti rusku vojsku. To su samo sankcije, nažalost, ne djeluju. Podržali smo ih jer drugog izbora nema”, konstatovao je.

Osvrnuo se i na odlaske NATO-ovih vojnika u zaračena pordručja.

“Ne želim da ovi vojnici idu tamo gdje ne moraju i nije njihova dužnost. Ukrajinu ne treba pustiti u NATO. Baltičke zemlje su druga priča, ne vidim da su ugrožene. Ako budu, tu smo. Ušli smo u NATO u gotovu situaciju, znali smo gdje ulazimo, opet bih se za to zalagao. To ne opravdava rusku agresiju na Ukrajinu, to je vojna agresija, ruska vojska ulazi u Kijev”, naveo je.

O sudjelovanju hrvatskih vojnika rekao je: “Potpisat ću i to sam dogovorio s premijerom. Gdje bi nam bio kraj kad bismo se tako dogovarali oko nekih drugih jednako važnih, čak i važnijih stvari? Naši vojnici eventualno mogu u Mađarsku, više od toga ne.”

Rekao je da ne očekuje ništa novo od summita NATO-a i izrazio je čuđenje da se u ovako ozbiljnoj situaiciji summit saziva telefonski preko video kamere.

“Hrvatska neće propasti ako pričeka još koji dan pa onda sazove Sjednicu vijeća za nacionalnu sigurnost. Meni instrukcije prije sastanka NATO-a ne trebaju, kao što ne trebaju Plenkoviću od mene. Mi smo u kontaktu, to je zasad dovoljno. Zanima me efekt sankcija na dvije velike banke u sustavu Agrokora i hoće li to imati negativne posljedice za Hrvatsku, ali za to treba press konferencija ministra financija”, izjavio je.

Njegova poruka hrvatskim građanima jeste da je situacija neugodna, ali da ipak mogu biti mirni.

“Ovo je avanturistička politika koja Europi ništa dobro nije donijela. NATO mora biti ekskluzivni klub, samo na poziv najboljima, ne otvorena vrata. Moramo ocijeniti kamo idemo, koga uključujemo, koliko to može koštati malu Hrvatsku i njezinu vojsku… S Ukrajincima ćemo biti solidarni koliko god možemo”, istaknuo je.

Osvrnuo se na položaj Srbije, naglasivši kako je sada pravo vrijeme da se odluče žele li uopšte u EU.

“Srbija kao na žeravici ne zna što bi rekla pa predsjednik taktizira, a šef delegacije u NATO-u govori da Rusiju treba osuditi. Beograd igra igru, ali toliko su slabi, to je njihova pozicija trenutno. Čime će napasti Kosovo, pištoljima na vodu? Takve stvari nepotrebno stvaraju tenziju. Sad je možda vrijeme da se odluče žele li u EU, no teret Kosova i drugih stvari dovele su Vučića u poziciju da više ne može ni pragmatično očitovati. Ako prizna Donbas, onda treba opravdati priznanje Kosova što su učinile skoro sve zemlje EU-a”, dodaje.

Kazao je da je sazvao vojni vrh i da znaju ono što znaju saveznici, no nemaju ljudi na terenu da bi znali detalje.

“Premijer i ja u ovom trenutku dijelimo stavove. Rusija je napravila ono što nije smjela i za to će biti sankcionirana. Koliko, moja procjena je vrlo malo. Dolazi do strateškog sljubljivanja Rusije i Kine što možda nije idealno, ali do toga je isto dovela određena vrsta kratkovidne politike”, ponovio je.

O ekonomskim efektima rata rekao je kako je država koju predvodi u mnogo boljoj poziciji od puno drugih.

“Nažalost vidio sam da je ruska vojska u 24 sata napravila šokantne prodore. To sigurno nije kraj Rusije, a je li Putinov, ne znam. Na nas se to direktno ne odnosi. Ekonomski Hrvatska nabavlja plin i energente, ali smo u boljoj poziciji od dosta država. Cijenu će platiti svi. Treba shvatiti da Rusija nije Srbija, ni Francuska, puno je veća, puno drugačija. Mi moramo čuvati svoj način života. EU to radi trenutno Mađarskoj i Poljskoj. Ne slažem se s tim državama, ali to je njihovo pravo. Ne vidim ih kao otpadnike”, zaključio je.

Podsjećamo, sve aktuelne vijesti vezane za situaciju u Ukrajini možete uživo pratiti NA NAŠEM LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare