Miletić: Akcije hapšenja se dijelom provode kako se ne bi govorilo o neprocesuiranju Dodika za prijetnje otcjepljenjem i negiranje genocida

Vijesti 25. apr 202409:10 0 komentara

O nizu aktuelnih hapšenja i akcija koje ne prestaju okupirati bh. javnost u proteklih nekoliko dana u Pressingu smo govorili s nekadašnjim prvim čovjekom FUP-a i aktuelnim državnim parlamentarcem, Zlatkom Miletićem. No, u svemu ovome, vrijedi i upitati, šta je sa negiranjem genocida, prijetnjama rušenjem države, otcjepljenjem. Zašto nije niko optužen?

“Mislim, ili čak mogu reći da imam određenu sumnju s obzirom na sva ova dešavanja i istrage koje se provode, da se jednim dijelom provode da se ustvari o tim slučajevima ne bi govorilo. Ako je iko zreo bio davno za zatvora, bio je to Milorad Dodik koji je, kako to isto Tužilaštvo BiH navodi u izvještaju, u 30 navrata prijavljivan za djelo negiranje genocida kao i njegovi istomišljenici. Niko nije prstom mrdnuo da uradi išta po tom pitanju. To su članovi Krivičnog zakona BiH 156. i 157. u vezi sa članom 170. kao organizovana grupa da ruše ustavni poredak BiH i Tužilaštvo to odbija jer kao kako kažu nema uvjetno rečeno posljedica iz svega toga, što je po meni nebuloza. Posljedica, ako se ne budu bavili time, biće, biće izbijanja sukoba, a onda će za rad njih pojedinačno, a Boga mi i svih nas biti kasno”, rekao je Miletić.

Ističe kako nije procesuiran ni predsjedavajući NSRS Nenad Stevandić koji je s tadašnjim predsjednikom Skupštine Srbije Vladimirom Orlićem Memorandum o formiranju Parlamentarnog foruma Srbija – Republika Srpska koji je, kako kaže Miletić, “pravljenje ‘srpskog sveta'”.

“Da se ujedini taj ‘srpski svet’ teritorijalno. O tome postoji dokument. Da niko ne pozovoe to lice i da ga procesuria u tom smislu, nemam šta da kažem. Šta oni trebaju još da naprave? Zašto ne rade? Možda se boje, možda skupljaju slučajeve pa da skupa rade”, dodao je Miletić u Pressingu.

Ističe kako ne tvrdi da se akcija “Black Tie 2” provela kako se ne bi gore navedeni slučajevi procesuirali, ali da mu je sporan “izbor vremena i mjesto održavanja”.

“Ako je predmet star od 2016. godine, što se čekalo sve godine? Kod koga je to stajalo? To se odnosi i na prethodne predmete u slučaju bišeg direkotra OSA-e i predsjednika Suda BiH.Ako su ljudi, pod navodne znake, zlupotrebljavali član koji se odnosi na Prisluškivanje, i pustite ih da rade, p ozakonu ste bili dužni da to prekinete odmah i da ih lišite slobode, a ne da oni to rade u nedogled”, naveo je Miletić.

Kaže kako bi tužioci i glavni tužilac davno odgovorali da je pravna država, a da je tijelo koje ih moiže proglasiti odgovornim pod političkim uticajem.

“Pogledajte izvještaj Tužilaštva gdje piše da je 57 tužilaca podiglo 129 optužnica. Jedan tužilac u toku godine podigao dvije. Vjerovatno ima nekih koji su podigli 5-6, a vjerovatno ima i onih koji ne podignu nijednu. Oni su bolje plaćeni od nas ‘parlamentaraca'”, zaključio je Miletić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!