Miletić: Je li moralno da u Izrael izvozimo oružje? Košarac: Osam mjeseci nismo izdali nijednu dozvolu

Vijesti 23. nov 202311:51 0 komentara
N1

Na sjednici Doma naroda Bosne i Hercegovine, jedno od pitanja koje je postavio delegat Kluba Hrvata Zlatko Miletić, je i problematika izvoza oružja iz Bosne i Hercegovine u Izrael.

Sagledavajući podatke VTK o razmjeni između Bosne i Hercegovine i Izraela, izvoz je u 2022. godini premašio 12 miliona. Na šestom i sedmom mjestu, po izvozu, su sporogoreći štapini, detonirajući štapini, zatim su na listi najviše izvezenih proizovda iz BiH u Izrael, bombe, granate, torpeda, mine, rakete i slična vojna municija, saopštio je Miletić na početku sjednice.

“S tim u vezi postavljam pitanje da li je moralno, etički ali i zakonski, pravno zasnovano u kontekstu humanitarnog međunarodnog prava da bh. firme sklapaju ugovore s Izraelom, o izvozu oružja i municije, što je apsurdno, a sigurno i neprihvatljivo velikom dijelu građana BiH. Da li je u skladu sa Ženevskom konvencijom”, upitao je delegat Zlatko Miletić.

Miletić je o ovome govorio u Pressingu.

S obzirom na to da je za ovo pitanje krovno nadležno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministar Staša Košarac odgovara:

“Prethodnu saglasnost za dozvole za izvoz oružja traže se od Ministarstva vanjskih poslova, Ministarstva odbrane, kao i Ministarstva sigurnosti, a uključeno je i mišljenje OSA-e. Dozvole se izdaju u skladu s vanjskom politikom BiH, vodeći računa o zabranama i sanckijama Vijeća sigurnosti UN-a, OSCE-a, kao i EU, ali i raznim drugim faktorima. Mi nećemo izdati dozvolu ukoliko bilo koja institucija u lancu ne da prethodnu saglasnost. Poštujući rezolucije UN-a, Predsjedništvo BiH može obustaviti izvoz prema određemnoj zemlji, jer isti ne doprinosi aktuelnim, međunarodnim diplomatskim naporima za postizanje mirnog rješenja. Kada je riječ o izdatim dozvolama za državu Izrael, ovo Ministarstvo u proteklih osam mjeseci nije izdalo niti jednu dozvolu.”

Sjednica Doma naroda BiH je u toku, a nakon sjednice očekuje se i sastanak federalnih koalicionih partnera.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!