Pogoduje li se kompaniji navodno bliskoj Dodiku u mjerenju gledanosti u BiH? Direktorica nadležnog instituta: “To su spekulacije”

Vijesti 05. aug 202418:17 > 21:40 0 komentara
Philip FONG/AFP

Već neko vrijeme niko ne mjeri gledanost TV programa u Bosni i Hercegovini, zbog čega bi se u problemu mogla naći većina emitera. Sve je počelo u februaru prošle godine, kada je na čelo Instituta za mjeriteljstvo došla Milica Ristović Krstić, da bi u oktobru iste godine bio donesen Pravilnik koji je izazvao situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Zamjenik direktorice Instituta za mjeriteljstvo, Haris Memić, prije nekoliko dana je tvrdio da ona ne radi po zakonu o čemu je poslao dopis nadležnim institucijama Bosne i Hercegovine. U pismu navodi da posljednji podzakonski akt nije razmatran ni na Kolegiju Instituta, pri čemu mu je onemogućeno da djeluje u svojstvu zamjenika direktora Instituta, a akt je dat na e- konsultacije.

Direktorica Instituta za mjeriteljstvo BiH, Milica Ristović Krstić tvrdi da prema zakonskoj odredbi podzakonske akte donosi direktor Instituta uz konsultacije sa Vijećem za mjeriteljstvo BiH.

“Činjenica, također, jeste da Memić, koji to tvrdi, praktično u trenutku donošenja Pravilnika i nije bio zamjenik direktora u Institutu, a moja tadašnja zamjenica je bila upoznata sa svih 14 pravilnika koji su u isto vrijeme doneseni i objavljeni u Službenom listu BiH. Predsjednica Vijeća je dobila i ovaj i sve ostale podzakonske akte koji su doneseni i objavljeni u istom Službenom listu. Dakle, nekad u augustu mjesecu su ovaj podzakonski akt i svi ostali bili objavljeni na e-konsultacijama, to je portal Vijeća ministara gdje su sve institucije dužne da objavljuju zakonske i podzakonske akte koji će u nekom trenutku biti usvojeni. U augustu mjesecu je svih 14 bilo objavljeno na e-konsultacijama i paralelno s tim poslate predsjednici Vijeća za mjeriteljstvo s molbom da se sjednica Vijeća održi i da se u principu održe i te famozne konsultacije”, kaže Ristović Krstić.

Međutim, Vijeće za mjeriteljstvo se nije sastalo, a samim tim nisu razmatrani ni upućeni dokumenti. Na pitanje da li je pravilnik prvo trebao biti upućen predsjednici Vijeća, Dragani Kalabič, koja je trebala sazvati sjednicu na kojoj su članovi Vijeća trebali dati svoje komentare odnosno prijedloge i sugestije na predloženi pravilnik, te da se nakon toga pribavi mišljenje nadležne direkcije za Europske integracije i donese pravilnik, Ristović Krstić odgovara:

Vijeće je konstituisano u oktobru 2020. godine. Od tada je imao jednu konstitutivnu sjednicu i jednu redovnu sjednicu, i od 2020. do marta 2023. godine, dok ja nisam došla na mjesto direktorice Instituta za mjeriteljstvo, praktično nije imalo niti jednu sjednicu. U periodu mog mandata, dakle u 2023. godini također nije imalo nijednu sjednicu, iako je prema Poslovniku o radu Vijeće dužno da održava dvije sjednice godišnje. Suština je da oni sami nisu radili prema svom Poslovniku o radu i napomenut ću da je svaki član Vijeća mogao da inicira održavanje sjednice.”

Dodaje da saglasnost i konsultacije nemaju istu težinu, te da su prethodnih godina u mandatu prethodnog direktora Instituta svi podzakonski akti doneseni bez konsultacija sa Vijećem za mjeriteljstvo.

“Cijelih osam godina u mandatu prethodnog direkotra Vijeće nije postojalo. Vijeće ministara nije imenovalo Vijeće za mjeriteljstvo. Moj prethodnik je smatrao da to ne može biti prepreka u radu Instituta i objavio je niz podzakosnkih akata i sve je to bilo u vrijeme nepostojanja Vijeća. Ne može se konsultovati tijelo koje ne postoji, niti se može konsultovati tijelo koje ne radi. A samu konsultaciju kao takvu, ako pitate pravnike, reći će vam da je niko ne smatra obavezujućom”, ističe.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, prije nekoliko dana je, kazao da su upoznati da se u Institutu za mjeriteljstvo BiH događaju nepravilnosti. Na sjednici VM trebalo se, kako kaže, raspravljati o radu Vijeća, ali im nikad nije dostavljen zapisnik sa februarske sjednice.

Osvrnuvši se na izjave ministra Konakovića, Ristović Krstić je kazala kako je ministar bio informisan iz samo jednog ugla.

“Izjava ministra Konakovića je vjerovatno proizašla iz ubjeđenja koje mu je nametnuto, dakle iz onih mišljenja koja su mu nametnuta iz konstantnih medijskih priloga na datu temu. A što se tiče zapisnika sa sjednice Vijeća za mjeriteljstvo iz februara mjeseca, zapisnik sa prethodne sjednice se usvaja na prvoj narednoj. Do te prve naredne nikad nije došlo. Samim tim se ne može poslati zapisnik koji nije usvojen”, dodala je direktorica Instituta za mjeriteljstvo BiH, Milica Ristović Krstić.

Nije Konaković jedini političar čije je tvrdnje Ristović Krstić komentarisala govoreći za N1. Naime, Branislav Borenović, poslanik u PD PSBIH i presjedavajući Komisije za borbu protiv korupcije, koja je Ristović – Krstić saslušavala krajem maja, rekao je kako ima saznanja iz zvaničnih dokumenata sa jedne javne prezentacije u regionu, da je jedna globalna firma prošle godine najavila da će ove godine potpisati sporazum o licenciranom mjerenju gledanosti u BiH.

Stoga, pitali smo da li se ovim pogoduje li se novoosnovanoj kompaniji “SEE Media Research”, koja tek ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini?

“Taj podatak koji je Borenović iznio je spekulacija, ja takvu informaciju nemam. Ko god je zainteresovan i spreman da nabavi novu tehnologiju, procedura je ta da se javi Institutu za metrologiju da se ispita odobrenje tipa mjerila. Nakon što to eksperti provjere, bilo ko može da dobije certifikat. I vremenski okvir govori o tome da je transparentna procedura. Pravilnik je u augustu bio objavljen i javan, a mi danas nemamo mjeritelja”, odgovara Ristović – Krstić.

Ipak, dodatnu sumnju izaziva podatak da se “See Media Research” nalazi na istoj adresi kao jedna od kompanija koje se povezuju sa porodicom Dodik i koja se nedavno našla na listi sankcionisanih od strane OFAC-a.

“Nisu mi tako bliske adrese u Banjaluci. Čini mi se ko god da se prijavio a da je iz RS, našla bi se neka poveznica sa porodicom Dodik”, odgovara Ristović Krstić.

Treba podsjetiti na to da su se u prethodnim mjesecima javno iznosile i sumnje u izbor Ristović Krstić na mjesto direktorke Instituta za mjeriteljstvo. Njen protivkandidat Srđan Damjanović smatrao je da je stručniji, ali da mu je nedostajala članska knjižica SNSD-a. Je li politika „kumovala“ i ovom imenovanju?

“Ne smatram to. Mjesto rukovodioca nije samo poznavanje struke, nego i poznavanje uprave, a u tome sam ja imala određeno iskustvo”, odgovorila je.

Pitali smo Ristović Krstić i o tvrdnjama Damira Avdića, direktora Audience Measurmenta, koji je naveo da, ukoliko novi pravilnik ostane na snazi, ni ova firma niti bilo koji drugi ponuđač neće moći učestvovati na tržištu jer kriterije iz pravilnika samo ispunjavaju uređaji firme Kantar Media i to Peoplemeter: Peoplemeter 7, Internet – Peoplemeter: Focal Meter.

“Taj isti direktor nijednog trenutka nije pokušao da dokaže da najnovija tehnologija Nielsen One ne zadovoljava oslove pravilnika”, odgovara Ristović Krstić.

Ipak, Ristović – Krstić priznaje da je izbjegla sastanak sa predstavnicima kompanije koja je do sada vršila mjerenje u BiH, jer je u trenucima kad su ga tražili, tvrdi ona, bio u toku upravni postupak.

Brojni se, podsjetimo, već mjesecima pribojavaju da ova situacija može dovesti do povlačenja velikih globalnih oglašivača sa prostora BiH. Bez podataka o gledanosti programa mnogi oglašivači ne žele sklapati marketinške ugovore sa TV kućama, što je značajan udarac privatnim medijima koji će vjerovatno u nekom trenutku ostati bez prihoda od marketinga.

Sa time sagovornica N1 odbija da se složi, tvrdeći da su i sami oglašivači svjesni da se dešava prelazni peirod. Navodi da je postupak ispitivanja, odnosno verifikacije jedne kompanije koja bi na tržištu BiH vršila mjerenje trenutno u toku. Nije otkrila o kojoj kompaniji se radi.

Opširnije u videu ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!