Miličević i Borenović položili cvijeće za žrtve Jasenovca u Donjoj Gradini

Vijesti 23. apr 202316:07 0 komentara
SDS

"Onaj ko ne pamti, rizikuje da mu se stradanje ponovi. Ono što je Nezavisna država Hrvatska učinila srpskom narodu bila je prijetnja biološkim nestankom i zato je naša obaveza da njegujemo sjećanje na žrtve genocida i nikad ne zaboravimo jasenovačke žrtve", istakao je v.d. predsjednika SDS Milan Miličević koji je u spomen području Donja Gradina prisustovao danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac, kazali su iz SDS-a.

“Svi mi trebamo prenositi naše nacionalno pamćenje budućim generacijama.Važno je i danas podsjetiti na činjenicu da je aktuelna vlast RS predala jasenovačku građu Hrvatskoj jer bi sačuvana arhiva o stradanju u koncentracionim logorima NDH bila značajan istorijski izvor za istorijska istraživanja. Onaj ko je predao jasenovačku građu osakatio nas je i nacionalno ali i politički jer je predao dokumentaciju koja svjedoči o mučeničkom stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu koju danas naši susjedi negiraju stavljajući mučeničkom narodu oreol dželata“, zaključio je Miličević.

Kao dio delegacije SDS cvijeće žrtvama genocida NDH na spomen područje Donja Gradina, pored v.d.predsjednika Miličevića položili su poslanik u NSRS Maja Dragojević Stojić i delegat u Domu naroda PSBiH Želimir Nešković.

PDP

Borenović: Tišina govori više od svake riječi

“Donja Gradina je mjesto gdje tišina govori više od svake riječi. I uvijek kada sam na ovom svetom mjestu postavljam isto pitanje: kakvi su to umovi koji su mogli u ime neke ideologije na najmonstruoznike načine ubijati stotine hiljada muškaraca, žena i djece, samo jer su Srbi, Jevreji i Romi”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon polaganja vijenaca u Donjoj Gradini, najvećem stratištu u okviru koncentracionog logora Jasenovac.

Borenović ističe da je obaveza srpskog naroda da njeguje kulturu sjećanja.

“Srpski narod je u Drugom svjetskom ratu doživio genocid i to mora znati cijeli svijet. Ali najbitnije je da našu istoriju znamo mi, da pamtimo i prenosimo pokoljenjima sjećanje na žrtvu našeg naroda i užas koji smo doživjeli pod monstruoznim ustaškim režimom. To je naša obaveza prema nevinim jasenovačkim žrtvama koje su svojom krvlju ispisale najtužnije stranice naše istorije”, poručio je Borenović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!