Miličević: SDS ima ljude koji će ga podržati kako god se zvao, odluka Suda BiH će biti test za demokratiju

Vijesti 06. jun 202414:13 0 komentara
N1

Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) za N1 je prokomentarisao današnju odluku Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BiH) da ovjeri nove političke opcije "SDS - Volja naroda" za lokalne izbore što je zapravo bila alternativa nakon što su izvornoj političkoj stranci (SDS) blokirani računi zbog američkih sankcija.

Naime, riječ je o dopuni dokumentacije koja je bila neophodna da bi se uvažila prijava SDS-a da nastupi na lokalnim izborima u BiH.

“Očekivao sam negdje da će ta aplikacija za SDS-Volja naroda proći na CIK-u s obzirom na to da smo u predviđenom roku dopunili dokumente sa nedostajućom dokumentacijom, ali to je zadnja opcija koju smo željeli da nam se dogodi i to je nešto što smo napravili iz tehničkih razloga da bismo bil korak ili dva ispred i da ne bismo došli u situaciju da se ne dozvoli SDS-u da uopće bude na izborima”, rekao je Miličević.

CIK odbio prijavu SDS-a za učešće na izborima

Međutim, kako navodi, više ga interesuje šta će se desiti sa žalbom koju su uputili Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

“Samo se nadam da će on postupiti bez utjecaja politike ili međunarodnog faktora što do sada nije bio slučaj ni kada je u pitanju odluka CIK-a, a sada ćemo vidjeti šta će se desiti s ovim. Mislim da će ovo biti pravi test za demokratiju u BiH i za nezavisan rad Suda BiH ako on uopće kao takav i postoji. U svakom slučaju, diskriminišuće je sve ono što se desilo i očigledna je namjera više tih združenih faktora da se SDS-u zabrani rad. Naravno u tome neće uspjeti jer se radi o političkoj stranci koja je legalna i legitimna i koja ima svoj politički program i oko 100.000 ljudi koji će je podržati bez obzira na koji način i pod kojim imenom izlazi na izbore. Na izbore izlazi svakako pod nazivom Srpska demokratska stranka, da li će to biti sa ili bez nekakvog dodatka to je manje važno, ali mislim da ćemo u ovako teškoj situaciji ovo izgurati do kraja i dokazati svoju vrijednost i značaj za RS i cijelu BiH”, ustvrdio je Miličević.

CIK donio konačnu odluku: SDS-Volja naroda ide na izbore

S obzirom na to da “SDS – Volja naroda” nema članove biračkih odbora jer nije parlamentarna stranka, Miličević kaže da je to sve formalno .

“Mi nastupamo kao SDS sa mnom kao predsjednikom, s organima stranke u koje spadaju Predsjedništvo i Glavni odbor. Mi smo navikli da se borimo u različitim teškim momentima i pod sankcijama koje su stizale i od jednog, drugog pa i trećeg visokog predstavnika pa i međunarodne zajednice, pa onda SNSD-a i vlasti u RS i zato uvijek ima mogućnosti rješenja.Trenutni izborni zakon definisao je da samo parlamentarne političke stranke na lokalnim nivoima mogu da imaju članove biračkih odbora. U tome je dobro da posmatrači u ovom slučaju po novom zakonu imaju mnogo veća ovlaštenja, dakle, njima je omogućeno da učestvuju u kompletnom nadziranju izbornog procesa i više nemaju barijeru od dva metra da ne mogu prići biračkoj kutiji. Tako da ćemo sve svoje organizacacione sposobnosti uputiti prema posmatračima koji će biti u stanju da zaštite izbore što je nama jedini cilj i drugo što nam je također važno i na neki način izlaz za kontrolu izbornog procesa što CIK takva kakva jeste imenuje na konkursu predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora što opet pogoduje tome da postoji kontrola transparentnosti izbornog procesa”, zaključio je Miličević.

Podsjetimo, CIK je na nedavno održanoj sjednici odbio ovjeriti Srpsku demokratsku stranku za učešće na izborima. Ta odluka je donesena zbog računa za finansiranje kampanje. Taj račun, s obzirom na sankcije SDS-a otvorilo je fizičko lice, međutim CIK to nije želio prihvatiti.

Problem je u tome što SDS kao stranka ne može otvoriti taj račun jer im banke to ne dozvoljavaju zbog sankcija SAD pod kojima je ova stranka već 20 godina.

I nakon 20 godina od sankcija, banka je ovoj političkoj partiji ugasila i račun koji je služio za svakodnevno poslovanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!