Milijarder George Soros predaje sinu Alexu kontrolu nad carstvom

Vijesti 12. jun 202312:24 0 komentara
Reuters

Finansijer milijarder George Soros predaje kontrolu nad svojim velikim carstvom svom sinu Alexanderu, rekao je Sorošev glasnogovornik.

Glasnogovornik je potvrdio detalje iz intervjua sa Sorosem objavljenog u nedjelju u The Wall Street Journalu.

Menadžer hedge fonda koji je postao filantrop i glavni promotor liberalnih ciljeva, Soros (92), rekao je da prije nije želio da njegove fondacije Otvoreno društvo (OSF) preuzme jedno od njegovih petero djece.

Međutim, govoreći o svojoj odluci da fondaciju i ostatak svog carstva vrijednog 25 milijardi dolara preda svom 37-godišnjem sinu, koji se zove Alex, Soroš je rekao da je on to zaslužio.

Također u intervjuu za novine, Alex je rekao da je “više političan” od svog oca i da planira nastaviti donirati porodični novac lijevo orijentisanim američkim političkim kandidatima, navodi Euractiv.

Rekao je za Journal da će proširiti prioritete fondacije kako bi uključio glasačka prava i prava na abortus, kao i jednakost polova.

“Koliko god bih volio izvući novac iz politike, sve dok druga strana to radi, i mi ćemo to morati činiti”, rekao je Alex.

Odbor OSF-a izabrao je Alexa za svog predsjednika u decembru, a Alex sada upravlja političkim aktivnostima kao predsjednik Soroševa odbora za političko djelovanje.

Fondacija usmjerava oko 1,5 milijardi dolara godišnje grupama kao što su one koje podržavaju ljudska prava širom svijeta i pomažu u izgradnji demokratije, izvijestio je Journal.

George Soroš omiljena je meta neliberalnog mađarskog premijera Viktora Orbana.

“Progresivni liberali, neomarksisti omamljeni budnim snom, ljudi koje finansira George Soros i promotori otvorenih društava žele uništiti zapadni način života koji vi i mi toliko volimo”, rekao je nedavno Orbán.

Orbán optužuje Sorosa, rođenog u Budimpešti da pokušava potkopati evropski kulturni identitet podržavajući imigraciju. Soroš promoviše liberalizam još od prije pada komunizma 1989. godine, finansirajući obrazovanje i stipendije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!