Milion KM za pomoć privrednicima u RS-u ide na račun HoReCa-e

Vijesti 31. mar 202120:03 0 komentara

Jedan od spornih amandmana Budžeta Grada Banjaluka težak je milion KM. Novac je to koji bi iz gradske kase trebao da ide za pomoć ugostiteljima pogođenim korona virusom. Ipak, izjave da će novac ići direktno na račun konkretno jednog udruženja koje je osnovano tik pred lokalne izbore, bacaju sumnju na cijeli proces. Konkretno, milion KM za HoReCa-u, čiji su pojedini članovi, pa i sam predsjednik udruženja pod istragom policije i tužilaštva zbog utaje poreza, za mnoge su nedopustive i skandalozne.

Amandmanima je skidajući novac sa stavki za obnovu fasada, ili ljetne pozornice Kastel, odnosno za izgradnju pristaništa za dajak čamce i gradskog parka i jezera, obezbijeđen ukupno 1.000.000 KM za ugostitelje. Ali, na sastanku jasno rečeno da će novac ići direktno na račun udruženja Horeca.

“Definisali smo da će to biti grant sredstava koji ćemo prebaciti direktno njima… Svakako da će to uduženje naći najbolji način da ta sredstva raspodijele”, rekao je Mladen Ilić, predsjednik Skupštine Grada Banjaluka.

U Privredenoj komori RS pitali su zašto favorizuju ovo udruženje. Ilić kaže da “nema takve informacije niti upite druge vrste privrednika niti udruženja”.

Za druge ni premijer RS sve do prije koji dan nije čuo.

“Ovo su predstavnici ugostitelja Republike Srpske, ja za druge ne znam”, kazao je Radovan Višković.

Hotelijeri i ugostitelji osnovali su Horecu prije godinu dana. Udruženje radnika u ugostiteljstvu RS postoji već 10 godina, iako za njih vlasti nisu čule.

“Mi smo grad Banjaluka, ovo je Akupština Grada Banjaluka i kao takva djeluje ka udruženjima i subjektima i na teritriji grada Banjaluka. Da vam prevedem, čisto snumnjam da će oni taj novac proslijediti nekom drugom na teritoriji grada Banjaluke”, rekao je Ilić.

Novinarima prevod ne treba, ali objašnjenje očekuju oni koji su zaboravljeni. Željko Tatić, predsjednik Udruženja radnika u ugostiteljstvu RS, pokazao nam je dopise koje je ranije upućivao nadležnim u Vladi i Palati.

“Nismo za to da se forisiraju pojedini ugostiteljski lokali. Nelogično je da se nekome milion KM da, nekom privatniku, koji će da odlučuje koliko će od našeg novca kome i koliko i šta da da”, rekao je Tatić.

Horeca je udruženje koje postoji u 27 gradova u Republici Srpskoj, pa argumenti da je udruženje banjalučko padaju u vodu. Pojedini članovi udruženja, neki od najvećih ugostitelja u Banjaluci pod lupom su istražilaca zbog sumnji na utaju poreza. Akcija Fiskalna kasa u fazi je istrage, a istražuju se i pojedini policijski službenici koji su je opstruisali. Direktan plasman milion KM udruženju čiji je predsjednik Dalibor Šajić između ostalih pod istragom zbog utaje poreza, postavlja mnoga pitanja. Jedno je, a zašto raspodjelu pomoći ne radi nadležno gradsko odjeljenje za privredu i čemu ono služi?

“Nije dobro dati udruženju Horeca, ili bilo kojem udruženju pojediničano, iako uvažavamo sve”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Mete inspektora u Banjaluci su u decembru između ostalih bili poznati objekti Jova bar, Mac Tire Pub, Mala Stanica, Kazamat, Bizzare, Kod Brke, Bonafides, Plan B. Republičkom javnom tužilaštvu su u ranijem periodu podnesena tri izvještaja o krivičnim djelima protiv 32 osobe zbog sumnje na ukupno 43 krivična djela koja se odnose na malverzacije u vezi s fiskalnim kasama i računima, saopštio je tada MUP RS.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!