Milorad Dodik podnio krivičnu prijavu protiv Šefika Džaferovića

Vijesti 24. aug 202212:21
N1

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine podnio je danas Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva Šefika Džaferovića jer je, kako tvrdi, samoinicijativno, neovlašteno i bez odluke Predsjedništva BiH učestvovao na Samitu međunarodne krimske platforme koja je održana online.

Dodik je rekao da je time Džaferović “zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenja”.

“Zloupotrebom položaja i ovlasti Republici Srpskoj je nanesena šteta jer je nezakonitim i neovlaštenim djelovanjem Džaferovića RS onemogućena da iznese službeni stav preko člana Predsjedništva BiH, koji se bira sa teritorije RS, o ovom važnom pitanju vanjske politike”, naveo je Dodik.

Dalje je istakao da jesamo Predsjedništvo BiH kao institucija zaduženo za provođenje vanjske politike.

“A Džaferović je svojim samoinicijativnim nastupom, za koji nije imao saglasnost, prekršio Ustav BiH, Poslovnik i izrazio samo lične stavove”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Džaferović se jučer obratio na samitu Krimske Platforme, uprkos prethodnom negodovanju člana Predsjedništva, Milorada Dodika, koji je već za sutra najavio podnođenje krivične prijave protiv Džaferovića. Optužuje ga da krši Ustav BiH. Inače, tokom Krimske Platforme, obratili su se brojni svjetski zvaničnici, predsjednici, premijeri država, koji su dali punu podršku Ukrajini i osudili rusku agresiju.

Džaferović na samitu Krimske platforme, Dodik podnosi krivičnu prijavu

Džaferović je ponovio stav Bosne i Hercegovine, dajući punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad