Milovan Jovanović: BRICS nije alternativa EU, formiran je da se suprotstavi Americi

Vijesti 25. okt 202418:17 0 komentara
MAXIM SHIPENKOV/Pool via REUTERS

"Očekujem da će prevladati svijest u najvažnijim i najmoćnijim zemljama EU da je neophodno da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu dio Unije jer samo na taj način Evropa može postati sigurna i cijelovita, dakle mirna. Mora hitno doći do proširenja EU, ovo je politički i sigurnosni problem koji lebdi nad Evropom. Balkan je trbuh Evrope", kazao je za N1 srbijanski spoljnopolitički komentator Milovan Jovanović.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je 17. septembra predstavila sastav tog tijela za narednih pet godina. Šta možemo očekivati od nove komisije EU?

Nova Evropska komisija, koja tek treba biti potvrđena, ulijeva optimizam u odnosu na prethodnu da će se nastaviti projekat proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, ali i na Ukrajinu i Moldaviju.

Evropska komisija je odobrila reformske agende Albanije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije nakon pozitivnog mišljenja država članica EU. Čeka se BiH. Ostaje li naša zemlja i bez preostalog dijela novca iz Plana rasta, nakon što smo propustili prvu tranšu od 70 miliona eura?

Nisam siguran, očekujem ipak da će razum prevladati i da će BiH dobiti potrebna sredstva. Sve ovo što se dešava oko BiH proteklih 15 ili 20 godina pokazuje inertnost i sljepilo briselske administracije. Držati Bosnu i Hercegovinu u živom blatu 15 ili 20 godina od Daytona, gdje ni na jednom polju nije napredovala, prosto je začuđujuće i onda se ne trebamo čuditi zašto je došlo do upliva trećih strana – prije svega mislim na Rusiji, Kinu i pojedine zemlje Bliskog istoka.

Milovan Jovanović (N1)

Da li će se konačno nastaviti proširenje EU i kada će zemlje regiona ući u EU?

Ja sam na N1 prije godinu ili dvije govorio o nevjerovatnom ponašanju najvažnijih evropskih zemalja prema našem prostoru. Dakle, od samita u Solonu kad je najavljeno da će zemlje Zapadnog Balkan ući u Uniju dogodilo se samo da je Hrvatska 2013. postala članica. Od tada do danas se svijet promijenio, svi smo se promijenili i prosto je neshvatljivo da više nije bilo učlanjenja. Očekujem da će prevladati svijest u najvažnijim i najmoćnijim zemljama EU da je neophodno da sve zemlje Zapadnog Balkana postanu dio Unije jer samo na taj način Evropa može postati sigurna i cijelovita, dakle mirna. Od Evropske komisije i komesara suštinski neće zavisti ništa, nego će zavisiti od političke volje najvažnijih zemalja. Mora hitno doći do proširenja EU, ovo je politički i sigurnosni problem koji lebdi nad Evropom. Balkan je trbuh Evrope.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prisustvovao je prethodnih dana Samitu šefova država BRICS-a u Kazanju. Na samitu je bio i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres. Kome je BRICS protivteža u ovom trenutku?

Prvo, o BRICS-u se malo zna, spekuliše se dosta. To nije organizacija, to je platforma jer nema svoje institucije. Nije pandan EU. Tamo su labave veze između država. BRICS je nastao zbog uspostavljanja nove globalne valute. BRICS nema principe funkcionsanja kao EU. On nije nikakva alternativa EU, on je formiran da se suprotstavi Americi na način dedolarizacije svjetske privrede.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!