Minimalac u RS jedan od najvećih u regionu

Vijesti 28. dec 202319:36 3 komentara

Na kraju godine makar jedna dobra vijest za jedan dio populacije. Radnici u Republici Srpskoj koji rade za minimalac mogu očekivati povećanje plata i to značajno. Za 200 maraka prema današnjoj odluci Vlade. Time je minimalac u Republici Srpskoj među većima u regionu. I dok radnici zbog ove vijesti nešto mirnije ulaze u novu godinu, među poslodavcima vlada nemir.

Nakon dva mjeseca gotovo svakodnevne priče i vaganja, ali i nakon izostanka dogovora između poslodavaca i sindikata Vlada Republike Srpske je presjekla i odlučila. Ni 750, kako su predlagali poslodavci, ni 1050 kako je predlagao Dodik, već sa sadašnjih 700, minimalac se penje na 900 maraka.

“Jedan od razloga je opet taj da u najvećoj mjeri mi idemo za tim da povećamo standard radnika, da se suzbija siva ekonomija, a ta visina je takođe vezana sa visinom inflacije”, rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

U odnosu na dosadašnji iznos minimalac u 2024. raste za nešto manje od 30%. Taj iznos ne usrećuje poslodavce. Vidjelo se to i po atmosferi na novogodišnjem prijemu Privredne komore Republike Srpske na kojoj su ministri rada i privrede najviše ćaskali sami sa sobom. Jer privrednicima baš i nije do priče. Ipak uz kiseli osmijeh, mimo prvobitnog plana, stali su pred kamere i šta o svemu misle najbolje se vidjelo prije početka konferencije za medije.

“Ja jutros se fino spremio da se danas proveselim oni pokvariše dan. – Je l‘ niste znali da će biti 900? – Mi smo od odgovornih osoba dobili da će biti manje, e sad što su oni promijenili mišljenje u toku jednog dana to je druga stvar. – Nisu oni promijenili mišljenje, nego je naređeno. – I što su pokazali koliko drže do riječi odnosno, ajd da budem grub, što su pokazali koliko njihova riječ ništa ne znači”, rekao je Pero Ćorić predsjednik Privredne komore Republike Srpske tokom ćaskanja sa novinarima i predsjednikom Unije udruženja poslodavaca.

Poslodavci tvrde – odluka Vlade o tako drastičnom povećanju minimalca ostaviće posljedice na i onako krhku prerađivačku industriju, ali i obućarsku i industriju tekstila koje sada imaju povoljnije poslovno okruženje u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Doći će do zatvaranja određenih ranih mjesta. Ja ne bih sad govorio o konkretnim firmama, ali znam kompaniju sa 550 zaposlenih koja će minimalno 100 ranih mjesta zaposliti zato što imaju takav posao koji ne može podnijeti takvu cijenu rada”, rekao je Saša Trivić predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Minimalna cijena rada u Republici Srpskoj sada je među najvećima u regionu. Minimalac je viši samo u članicama Evropske unije, Sloveniji u kojoj je 2.352 marke i Hrvatskoj u kojoj je 1.095 maraka. Minimalac u Federaciji Bosne i Hercegovine nije povećan i ostaje 569 maraka. Iako je privredna aktivnost u Srbiji značajnija i u toj zemlji minimalac je manji nego u Republici Srpskoj i iznosi 787 maraka, u Crnoj Gori 880, a u Sjevernoj Makedoniji 639 maraka.

“Moramo reći da smo ovog trenutka sa ovom odlukom negdje na nekoj boljoj poziciji, ali kažem ne možemo reći da je to dovoljno da smo zadovoljni, ne. Ali imamo bolju poziciju nego što smo imali u ranijem periodu. Imamo bolju poziciju i kad je u pitanju Federacija, i kad je u pitanju Srbija i trenutno Crna Gora”, rekla je predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

S obzirom na upozorenja poslovne zajednice da ta bolja pozicija nije osigurana ekonomskim, već političkim uslovima pozitivna energija zbog rasta minimalca mogla bi splasnuti kada se tih dodatnih 200 maraka krene trošiti jer poslodavci najavljuju rast cijena proizvoda i usluga.

Uzimajući u obzir da se na minimalac isplaćuje i topli obrok u iznosu od 200 do 220 maraka, ali i minuli rad i prevoz, mnogim bi radnicima u Republici Srpskoj po prvi put ukupno primanje za rad moglo biti četvorocifreno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare