Minimalac u RS “zakovan” na 650 KM: Radnici na ivici egzistencije

Vijesti 14. jul 202219:52 0 komentara
N1

Vrelo ljeto slijedi za Vladu Republike Srpske. Na zahtjev Saveza sindikata počinju pregovori o povećanju minimalca koji trenutno iznosi 650 maraka. Preživjeti s tim u vrijeme inflacije i ogromnog rasta cijena izazov je koji znači puko preživljavanje. Poslodavci, čini se, nemaju namjeru to promijeniti, jer najava početka pregovora nije ni stigla, a već su zavapili.

Sa nešto malo više od 21 i po marke dnevno, u mjesecu koji ima 30 dana, žive radnici koji u Republici Srpskoj rade za minimalac. Od maja on iznosi 650 maraka. Kako se živi s tim znaju samo oni koji moraju.

Svaki fening se gleda. – Sindikat traži da minimalac poraste, šta mislite koliko bi bilo realno da iznosi? – Na ove cijene bez hiljadu i po nema se šta pričati.” pričaju radnici.

Ma hiljadu i po, ma da, najbolje ko u stranoj zemlji.” dodaju.

Ili ni pfenig više od onog koliko iznosi sada, ako se pita poslodavce, odnosno Privrednu komoru Republike Srpske. Minimalac od 650 maraka za njih je crvena linija iza koje se ne može.

U ovom trenutku ne treba uopšte razgovarati o povećanju najniže plate, zato što je najniža plata u Republici Srpskoj u toku ove godine povećana dva puta i to je neprihvatljivo.” kaže Pero Ćorić predsjednik Privredne komore RS.

Zbog inflacije, rasta cijena repromaterijala, nepredvidivih uslova, kažu u Privrednoj komori, iz koje, pomalo apsurdno, hvale pozitivne privedne pokazatelje. Povećanje minimalca, tvrde, značilo bi gašenje pojedinih preduzeća. Kako, ako su pokazatelji pozitivni pitaju se sindikalci.

Vidite da svakodnevno se traže novi radnici, da se čak priča i o uvozu nove radne snage. Kažem, s jedne strane imamo povećanje troškova života za 15, 20, 30%, a plate prvenstveno u privredi rasle su u prethodnim mjesecima od 2 do 6%.” kaže Goran Stanković sekretar Saveza sindikata Republike Srpske.

Dok su istovremeno cijene rasle i za više od 20 odsto za prehranu, za prevoz i preko 30%.

Vrećicu u kupovini sve teže je napuniti. Kako i ne bi bilo kada je sindikalna potrošačka korpa u Republici Srpskoj u maju iznosila 2188 KM. Od tog iznosa 43,5% izdvajalo se na prehranu. Tu potrošačku korpu prosječna plata u maju pokrivala je sa tek nešto više od 50%. Minimalac u iznosu od 650 KM može pokriti tek trećinu takve potrošačke korpe.” I to su brojevi zbog kojih su zahtjevi sindikata opravdani, kaže ekonomista Zoran Pavlović. Ipak, tvrdi rješenje ne bi smjelo biti nasilno i uz dodatno opterećenje privredi, već u odricanje Vlade od dijela nameta, ili uz pronalazak rješenja kojim bi se zaustavila isplata plate u koverti.

Mi živimo u jednom virtuelnom svijetu gdje niko, ni vlast, ni sindikat ni poslodavci neće da nađu modus kako bi isplaćivali normalno plate preko računa i plaćali normalno doprinose. Samo da podsjetim do 2010. doprinosi su bili na plate 51%.” kazao je ekonomski analitičar Zoran Pavlović za N1.

Ako bi se iznos doprinosa vratio na taj nivo kaže Pavlović došlo bi i do rasta plata. Ne bude li dogovora u ekonomsko-socijalnom dijalogu koji slijedi u Republici Srpskoj, konačan stav o minimalcu daće Vlada odakle o ovoj temi nije bilo komentara.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!