Minimalci od 1.000 KM – je li vlast prevarila građane?

Vijesti 05. jan 202422:32 0 komentara
N1

Neprijatno iznenađenje za građane FBiH. U Službenim novinama objavljena je odluka o iznosu najniže plate za ovu godinu - 619 KM, umjesto obećanih 1.000 KM. Istovremeno, Vlada Republike Srpske povećala je iznos minimalne plate za 200 KM. No, građani će ipak platiti tu naizgled dobru vijest, s obzirom na najave privrednika o podizanju cijena roba i usluga.

Umjesto s radošću, u Novu godinu građani FBiH ulaze s razočarenjem. Obećanje ludom radovanje. Resorni ministar nije ispoštovao riječ da iznos minimalne plate od ove godine bude 1.000 KM. Umjesto toga, povećana je čitavih 23 KM. Nije više 596 KM, sada je 619 KM. Je li vlast prevarila građane?

“Plate? Ja sam penzioner, ali to je ništa. To je stvarno katastrofa. Za ovaj narod koji je ovdje ostao, ne znam ni zašto ni kako. I sam se pitam što sam tu”, samo je jedan u nizu odgovora koje smo dobili na naše pitanje.

A o penzionerima, kao najranjivijoj društvenoj kategoriji, najmanje se razmišlja. Nezadovoljni i sindikalci. Ali, optimistični. Proces koji otvara vrata povećanju minimalne plate, odnosno usvajanje seta fiskalnih zakona, mogao bi da bude zaokružen u prvom kvartalu ove godine.

“Mislim na zakone o doprinosima i porezu na dohodak. Reforma fiskalnog sistema počeka je još 2014. godine i zaista očekujemo da će u ovoj godini, odnosno, u prvom kvartalu, doći do usvajanja ta dva zakona”, naveo nam je Adis Kečo iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Federalni poslanik, Admir Čavalić, s druge strane, ne pokazuje optimizam. Fiskalne reforme nisu bile ni na stolu tokom sjednica Vlade FBiH, niti su se, u formi prijedloga, našle pred parlamentarcima. Samim tim, povećanje minimalca na 1.000 KM ne treba ni očekivati do naredne, ili čak i 2026. godine.

“Vjerovatno postoje neke blokade, možda čak i političke ucjene, u smislu da određeni partneri vladajuće koalicije vrše ucjene na način pustićemo fiskalne zakone i minimalac od 1.000 KM, s druge strane, s druge strane, želimo nešto drugo”, stava je federalni zastupnik Admir Čavalić.

Cijenu svega toga plaćaju, upravo, žitelji ovog entieta. Međutim, prvi čovjek Vlade FBiH, u nedavnom gostovanju na BHT-u, kaže da je Vlada zaokružila set fiskalnih zakona i reformi, ali ne i poslala u parlamentarnu proceduru, jer je u ovom trenutku rizik preveliki.

Opširnije u priči Tatjane Drljić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!