Ministar Budimir: Nakon rezolucije krenut će u masovno hapšenje

Vijesti 19. apr 202413:37 0 komentara
N1

Univerzitet u Banjaluci organizovao je okrugli sto s ciljem zauzimanja stava akademske zajednice Republike Srpske o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN.

Skupu je prisustvovao i ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir.

“Najstradaliji narod na prostoru jugoistočne evrope je srpski narod. Sve su ubijali i pse su ubijali, a ne samo žene, a u ratnom zločinu u Srebrenici ubijani su muškarci. Nama Srbima je 20. vijek prošao u logorima, Srbi su pružili ruku pomirenja. Mi smo svjesni sta je cilj, prvo rezolucija pa onda masovna hapšenja, onda će nam reći vi ste genocidna tvorevina, vi nemate pravo da postojite. Naš zadatak u nauci je istina, predsjedniku RS se sudi kao da ide na stomatološki pregled, cilj je da nas slome, da nam zalijepe etiketu naciste”, rekao je ministar Budimir.

Bili su tu i predstavnici akademske zajednice.

“Akademska zajednica na ovaj način želi da pošalje jednostavnu, a opet uvjerljivu poruku – usvajanjem ovoga bi se srpskom narodu nametnuo žig genocidnosti. U Drugom svjetskom ratu ubijani su Srbi samo iz razloga jer su bili Srbi. Akademska zajednica treba da radi na istraživanju istine u proteklom ratu i da su žrtve bile na svim stranama”, rekao je Siniša Sinikić, asistent na fakultetu političkih nauka u Banjaluci.

Vladan Bakula, dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, kaže da ne može prihvatiti nametanje “koje im se servira.”

“Ne možemo da prihvatimo ovo nametanje koje nam se servira da je srpski narod narod koji je jedini počinio zločine na ovom prostoru, a znamo da to nije istina, nad srpskim narodom je učinjen genocid u 20. vijeku”, dodaje.

Bili su tu i predstavnici sa Bogoslovskog fakulteta.

“Srbi su zavjetni narod, narod koji je zasnovan na žrtvi i koji je bio podvrgnut genocidu kao i narod koji je uništavan do granice istrebljenja. Baš zbog toga znamo da se poklonimo svakoj nevinoj žrtvi, baš zbog toga nemamo luksuz da nam neko nametne trajnu etiketu”, rekao je Davor Đogo, profesor na Bogosloviji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!