Ministar Katica: U Sarajevu je od januara do maja izvršeno blizu 200 racija

Vijesti 24. jun 202413:04 0 komentara
F.Z./N1/ilustracija

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica govoreći o preventivnim mjerama koje poduzima Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo na smanjenju kriminaliteta, te općenito podizanju osjećaja sigurnosti građana, kazao je da se u prosjeku u Sarajevu izvrši svakog dana po jedna racija.

Racija je tipična preventivno-represivna aktivnost policije. Za prvih pet mjeseci ove godine policijski službenici kontrolisali su skoro 200 objekata. Znači, u prosjeku se svakog dana u Sarajevu izvrši po jedna racija. To je naš način neposredne borbe i prevencije kriminaliteta“, izjavio je ministar Katica. Dodao je da je u tim racijama zatečeno i kontrolisano skoro 4.000 lica i više od 200 motornih vozila.

PROČITAJTE JOŠ

Ministar Katica je dodao da je među najvećim prioritetima policije i borba protiv saobraćajne delinkvencije, podsjećajući na brojne mjere koje su podzete s ciljem povećanja sigurnosti građana u saobraćaju, uključujući i oduzimanje vozila.

U Sarajevu imamo saobraćajne delikvente koji koriste automobil kao oružje kojim izvršavaju najteža krivična djela, ubistva. Zato smo nemilosrdni u obračunu s takvima. Od početka godine oduzeli smo 124 vozila od saobraćajnih delinkvenata. Policijski službenici kontrolisali su oko 89.000 vozila i vozača za 5 mjeseci, što je oko 2.500 više nego u istom periodu prošle godine. Ovim mjerama policija sprječava krivična djela i spašava živote i građani treba da znaju za to“, izjavio je ministar Katica.

Na području Kantona Sarajevo od januara do maja 2024. godine održano je 1.267 javnih skupova, a policijski službenici proveli su planske aktivnosti u cilju njihovog bezbjednog održavanja. „Svi javni skupovi koje je osiguravala policija Kantona Sarajevo protekli su bez ijednog incidenta,“ kazao je ministar Katica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!