Ministar MUP-a RS tvrdi da je policija adekvatno reagovala na sve napade u RS

Vijesti 28. mar 202317:02 1 komentar

Napadi na novinare, aktiviste, povratnike u Republici Srpskoj. Ministar unutrašnjih poslova na njih se osvrnuo tek u sklopu redovnih aktivnosti. Poručuje da je policija adekvatno reagovala, a da u slučaju napada na bračni par Fadila i Ajšu Memišević u Višegradu motiv može biti isključivo koristoljublje.

Četiri dana od napada na Fadila i Ajšu Memišević, u selima oko Višegrada nelagoda i strah.

Strah je intenzivniji, jer je počinilac gnusnog napada na ljude u trećoj životnoj dobi, na slobodi. Tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva je osumnjičenog zbog nedostatka dokaza pustilo iz pritvora. U međuvremenu ministar unutrašnjih poslova u redovnim aktivnostima, pohvalio se humanošću policajaca, spremnih da učestvuju u mnogim akcijama, pa i onim u kojima se daruje krv.

Potvrđuje da se zbog napada u selu Omeragići vrše forenzičke analize.

“Motiv nije ni vjerska, ni nacionalna netrpeljivost. To ne umanjuje značaj ovog djela, već kažem zbog implikacija u javnosti”, rekao je Siniša Karan, ministar unutrašnjih poslova RS.

Unaprijed ocjena i iz Vlade RS da se radi o koristoljublju. Premijer RS Radovan Višković i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, pozvali su nadležne da slučaj rasvijetle.
Učinio je to i predsjednik RS Milorad Dodik. Nije propustio priliku da se još jednom digne glas protiv LGBT populacije.

“I dalje ostajem protiv tih ljudi, odnosno, protiv onog što propagiraju, nemam ništa protiv tih ljudi, oni su slobodni da u svom privatnom životu upražnjavaju šta hoće, tužite me nikakav problem nije. Imate mjesta, ostrva, ovo je naš način života, idite tamo”, rekao je Dodik.

Napad na LGBT aktiviste u Banjaluci je bio sukob dvije grupe od 45 sekundi, kaže ministar Karan. Tvrdi da je policija adekvatno reagovala, ali i dalje se ne zna ko su maskirani huligani koji slobodno šetaju gradom. Vlasti ostaju odlučne donijeti restriktivni zakon o NVO. Iz kontrolisanih uslova udobne kancelarije, ministar pravde objasnio je da se uvodi vanredni inspekcijski nadzor nad radom i poslovanjem organizacija, kao prevencija mogućim zloupotrebama.

“Ono čega smo svjedoci da zloupotreba ove vrste dovodi do incidenata u mnogo uređenijim, da ne kažem bezbijednjim državama.Radi se o organizacijama koje kroz nelegalne novčane tokove koriste ova sredstva za pravljenje društvene destrukcije, destabilizacije, evenetualno i finansiranja terorističkih organizacija”, naveo je Miloš Bukejlović, ministar pravde RS.

Sve više frontova u javnosti, otvara pitanje uzroka problema. Ne smijemo se samo baviti posljedicama, smatra sociolog Tomislav Tadić.

“Dalje treba reći jednostavno, snosimo dio odgovrnosti, svi i akademska zajednica, ćute, ne kritikuju, neće da govore, trpe posljedice. Obično kad dođu posljedice kasno je, ne može se oduprijeti”, kazao je Tadić.

Primitivizam, homofobija, nacionalizam, šovinizam bilo koje vrste, kažu sociolozi, problem je svih građana BiH. Mala iskra, kažu, potpali stare vatre.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare