Ministar za ljudska prava BiH: Muškarac kćerki popusti mnoge stvari, supruzi ne

Vijesti 09. mar 202317:56 0 komentara
F.Z./N1

Sa 67. sjednice Komisije za status žena UN-a za Dan uživo govorio je ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlid Hurtić. Hurtić je za N1 naveo pozitivne trendove o položaju žena, te je ustvrdio da i novinari moraju biti odgovorni za izgovorenu riječ.

Hurtić je na početku govorio da u odnosu na druge zemlje svijeta, kod nas situacija, kako tvrdi, nije loša.

“Govorim ćemo o pozitivnim trendovima u Bosni i Hercegovini i vjerujte ja sam razgovarao sa mnogim ambasadorima ovdje i sa ministrima iz drugih zemalja i da je BiH u prednosti, da žene, djevojčice upisuju fakultete što je u drugim zemljama misaona imenica”, objasnio je Hurtić.

Također, Hurtić smatra da su kod nas žene itekako podržane.

“Naše društvo je pozitivno i podržavaju da žene imaju iste plate i da napreduju u svom poslu koje rade”, istakao je Hutić.

Za Hurtića problem u bh. društvu je odgoj.

“Svaki muškarac gleda drugačije svoju suprugu nego kćerku. Kćerki popusti mnoge stvari, a supruzi ne dozvoljava”, naveo je i dodao da muškarci moraju razumjeti šta je to ravnopravnost žena.

“Mi muškarci kažemo žene hoće ravnopravnost, zašto ne cijepaju drva? Nije to ravnopravnost”, istakao je Hurtić.

Položaj novinara i najave zakonskih rješenja u RS

Nakon najave da će u bh. entitetu Republika Srpska kleveta iz građanske parnice, ući u domen krivičnog zakonodavstva, za Hurtića je bitno da i novinari moraju odgovarati za svoj rad te je naveo primjer s kojim se suočava.

“Imam tužbu sa novinarom iz Doboja koji me je porukom reketirao i niko se nije oglasio, gdje mi je tražio četiri hiljade KM da ne piše loše stvari o meni”, istakao je Hurtić.

Kada je riječ o huliganskom napadu na automobile novinara Aleksandra Trifunovića i Nikole Morače koji su polupani i oštećeni noćas u Banjaluci, Hurtić je pozvao istražne organe da urade svoj dio posla.

Huliganski napad na automobile banjalučkih novinara

Poziv će Hurtić uputiti i Miloradu Dodiku za sastanak zbog njegovog odnosa prema novinarima jer je kazao da su prema indicijama ranije pomenuti novinari sami sebi oštetili automobile te zbog Dodikovog ranijeg targetiranja novinara sa vulgarnim opaskama poput one da su spodobe.

Dodik Vukelića i druge nazvao “spodobama”, “zaprijetio” novim zakonom i NVO-u

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!