Ministarstvo finansija BiH za N1 o donacijama za poplavljena područja: Najveći iznos izdvojila Republika Hrvatska

Vijesti 17. okt 202410:52 0 komentara
F.Z./N1

Ministarstvo finansija i trezoza Bosne i Hercegovine odgovorilo je na upit N1 o iznosu prikupljenih doniranih sredstava za poplavljena područja. Za sada na računu ovog ministarstva, u svrhu pomoći, ima 10.000.000 eura i 10.000 KM.

“Vlada Republike Hrvatske uplatila je iznos od 10.000.000 EUR (19.558.300 KM), a Ambasada NR Kine uplatila je iznos od 10.000 KM. Bilo je upita od još nekoliko država za uplatne račune zbog doniranja sredstava, ali do momenta davanja odgovora na vaše pitanje raspoloživi su samo navedeni iznosi. Ministarstvo finansija i trezora objaviće na svojoj web stranici uplatne račune na koje svi zainteresovani mogu uplatiti sredstva”, navode iz ovog ministarstva za N1.

Napominju da će sva donirana sredstva rasporediti Savjet ministara BiH svojom odlukom, kojom će biti precizirani korisnici i način realizacije sredstava.

“Na račune Ministarstva nisu donirana sredstva od građana, preduzeća ili institucija”, dodaju.

Ministarstvo finansija i trezora predložilo je odluku o izdvajanju sredstava iz tekuće budžetske rezerve u iznosu od 1.000.000 KM za pomoć poplavljenim područjima (po 200.000 KM opštinama Jablanica, Fojnica, Kiseljak, Kreševo i Konjic).

“Ova odluka uvrštena je na Dnevni red današnje sjednice Savjeta ministara BiH, te očekujemo njeno donošenje”, poručili su.

Sve o stanju na poplavljenim područjima možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!