Ministarstvo odbrane BiH: Naloženo povećanje nivoa sigurnosne pripravnosti vojnih objekata

Vijesti 21. okt 202415:29 0 komentara
Anadolija / Ilustracija

U skladu sa nedavnim prijetnjama terorističkim napadima na vojne lokacije OS BiH, Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (MO BiH) je naložilo povećanje nivoa sigurnosne pripravnosti kako bi se smanjio rizik od eventualnih ugrožavanja sigurnosti, ne samo vojnih objekata već i građana BiH.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine, u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima, provelo je niz mjera s ciljem zaštite osoblja, imovine i materijalno-tehničkih sredstava Oružanih snaga BiH.

“Javnost je već informisana o prijetnjama i riziku od terorističkih napada, a Ministarstvo u potpunosti shvata ozbiljnost ovih prijetnji. Posebno se pažnja posvećuje mogućim upotrebama bespilotnih letjelica (dronova) u ovakvim napadima. Zakonom je strogo zabranjeno letenje dronovima iznad vojnih objekata i zona OS BiH bez prethodnog odobrenja Ministarstva odbrane. Letovi dronovima iznad vojnih lokacija, kao i letovi na horizontalnoj udaljenosti manjoj od 500 metara, regulisani su nadležnim zakonima i pravilnicima, te svaki takav let bez dozvole predstavlja kršenje sigurnosnih procedura”, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

U posljednje vrijeme primijećeno je povećano prisustvo dronova iznad vojnih lokacija OS BiH, što je dodatno povećalo sigurnosni rizik. Ministarstvo odbrane je u stalnom kontaktu sa agencijama za sprovođenje zakona, kao i sa međunarodnim partnerima, uključujući EUFOR i NATO štab Sarajevo, koji su upoznati sa prijetnjama i neovlaštenim letovima dronovima.

Navodi se kako se “u cilju zaštite vojnih objekata, primjenjuju različite sigurnosne mjere i procedure, uključujući sigurnosne protokole za reagovanje na neovlaštene upade, osmatranje i snimanje vojnih lokacija”.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH preduzimaju sve neophodne korake kako bi osigurali sigurnost svojih pripadnika i vojnih lokacija, uključujući skladišta naoružanja i municije. Ove mjere imaju za cilj zaštitu ne samo pripadnika OS BiH, nego i širu sigurnost građana Bosne i Hercegovine. Ministarstvo ozbiljno shvata bilo kakvu prijetnju, uključujući mogućnost terorističkog napada uz upotrebu dronova, te će nastaviti preduzimati sve potrebne mjere i radnje kako bi se osigurala puna zaštita vojne infrastrukture i sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!