Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznato o incidentu u Ambasadi BiH u Jordanu

Vijesti 29. mar 202317:06 2 komentara
N1

Ministarstvo vanjskih poslova BiH upoznato je o incidentu u Ambasadi BiH u Jordanu, gdje je, prema navodima medija, došlo do fizičkog obračuna između dvojice službenika ambasade, kazala je Feni Mirela Bubalo, savjetnica u kabinetu ministra vanjskih poslova Elmedina Konakovića.

– Glavni inspektor radi na ustanovljavanju činjenica, Ministarstvo vanjskih poslova BiH će potom postupiti u skladu sa zakonskim odredbama koje tretiraju ovakve slučajeve – navelo je Bubalo.

Prema medijskim izvještajima, ambasador Bosne i Hercegovine Mato Zeko prije nekoliko dana pismenim je putem obavijestio Ministarstvo vanjskih poslova da je u Ambasadi BiH u Jordanu koju on predvodi došlo prvo do verbalnog, pa onda i do fizičkog obračuna između visokorangiranih uposlenika Satka Bitange, ministar savjetnik, i Nenada Škipine, savjetnik.

Na osnovu dopisa koje je Zeko uputio, do incidenta je došlo u momentu kada je ministar savjetnik Bitanga saznao da savjetnik Škipina hitno putuje u Sarajevo zbog popravka informatičke opreme.

– Bitanga je nakon toga otpočeo s verbalnim uvredama kako veleposlanika tako i savjetnika Škipinu, pri tome bezobzirno izmišljajući razne insinuacije, kao i stalnim ponavljanjem kako je on jedini profesionalac u diplomaciji, pri tom očigledno svjesno izazivajući već incident iz samo njemu znanih razloga. Veleposlanik svjestan činjenice da ovakvi incidenti ne idu u prilog nikome, a poznavajući i činjenicu da ministar savjetnik Bitanga uglavnom ide na verbalno vrijeđanje kako nadređenih, tako i poznanika, nije želio reagovati, pri tome ne želeći uopšte ulaziti u polemiku – stoji u dopisu.

No, kako stoji u nastavku pisma – verbalne uvrede koje je Bitanga iznosio su nastavljene, pa je u jednom momentu savjetnik Škipina reagovao tako da je Bitangu uhvatio za grkljan.

U dopisu ističe i to da smatra da događaju ne treba davati publicitet, pa tako ni za N1 Zeko nije bio voljan pretjerano opširno govoriti o incidentu.

“Radim puno bitnije stvari. To se desilo, ja nastojim da se smiri i smirilo se… To su djelatnici Ministarstva vanjskih poslova, neka oni odrađuju svoj dio posla. Meni je puno bitnija ekonomska i kulturna diplomacija”, naveo je Zeko za N1.

Skandal u Ambasadi BiH u Jordanu: Potukle se diplomate Bitanga i Škipina

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare