Ministri Pozder i Hrnjić: Bitka za Neretvu ekološki je prioritet

Vijesti 05. okt 202314:53 0 komentara
N1

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić uputili su saopćenje povodom posljednjih onečišćenja gornjeg toka Neretve koje se u javnosti dovodi u vezu sa izgradnjom hidroelektrane Ulog, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

“Priča o izgradnji Hidroelektrane Ulog pokrenuta je 2009. godine. Od tada do danas svaka bojazan za rijeku Neretvu, uključujući i najcrnje scenarije je opravdana. Vlast niti na jednom nivou, od Hercegovačko-neretvanskog kantona, preko oba entiteta, do državnog nivoa nije se pokazala preduzetnom ili uspješnom u nastojanju da riješi ovaj problem”, naveli su Pozder i Hrnjić.

Kako su dodali posljednje onečišćenje rijeke Neretve u njenom gornjem toku, koje se u javnosti dovodi u vezu s izgradnjom pomenute hidroelektrane, prema prvim procjenama predstavlja zagađenje muljem koji utiče na izumiranje autohtonih ribljih vrsta.

“Procjena štete još nije izvršena i ne možemo pretpostaviti šta će još biti uništeno ili oštećeno, ali sigurno je da će biti promjena u biodiverzitetu rijeke”, naglašavaju federalni ministri.

Podsjetili su da se HE Ulog gradi na području Republike Srpske, no, bez obzira na to, Republika Srpska je prema vlastitom zakonodavstvu morala pribaviti mišljenje resornih institucija iz Federacije BiH s obzirom na to da je Federacija BiH ta koja će u najvećoj mjeri osjećati posljedice izgradnje ove hidroelektrane i njenog rada.

“Kako to nikad nije urađeno, evidentno je da je Republika Srpska prekršila i vlastite zakone. Također, i međunarodne konvencije su na strani boraca za zaštitu Neretve. Upravo danas smo dobili Izvještaj Biroa Stalnog komiteta Bernske konvencije u kojem se izražava žaljenje što je izgradnja brane nastavljena i što nije obustavljena u skladu s njihovom preporukom iz 2022. Ovaj problem ima podlogu za pravni lijek, a uzimajući u obzir da su resorna ministarstva u Vladi Federacije BiH iscrpila sve mogućnosti koje su u skladu s našim nadležnostima, uputićemo na Vladu Federacije BiH prijedlog Inicijative prema Parlamentarnoj skupštini BiH za rješavanje predmetnog pitanja HE Ulog, ali i drugih sličnih slučajeva”, navode u zajedničkoj izjavi ministri Pozder i Hrnjić.

Također, ministrica Pozder danas je u skladu sa zakonskim mogućnostima uputila dopis kojim traži hitan inspekcijski nadzor od Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!